PlusFilmrecensie

Rambo meets Lara Croft in wraakfilm Revenge

Revenge is een wraakfilm met weinig ruimte voor realisme. Neem je de overdrijving voor lief, dan zie je een Roadrunner-cartoon van vlees en bloed.

In Revenge is het motief van het slachtoffer (een rol van Matilda Lutz) om het wapen op te pakken niet ingegeven door wraak maar door zelfverdediging Beeld
In Revenge is het motief van het slachtoffer (een rol van Matilda Lutz) om het wapen op te pakken niet ingegeven door wraak maar door zelfverdedigingBeeld

In het voorjaar wijdde het Imagine Film Festival een themaprogramma aan films van en over zogenoemde kick-ass women, stoere vrouwen die het heft in handen nemen. Een van de aanleidingen was Revenge, het debuut van de Franse filmmaakster Coralie Fargeat.

In haar scenario volgt Fargeat een beproefd stramien, dat in de jaren zeventig veel gebruikt werd om B-films van een goed verkoopbare mix van seks en geweld te voorzien: de heldin wordt verkracht en rekent gewapenderhand met de daders af.

Het rape and revenge-genre heeft altijd felle en uiteenlopende reacties opgeroepen. Vrouwen worden in de films altijd misbruikt en regisseurs lijken zich soms aan de verkrachting te verlustigen.

Gewelddadig
Maar de daders worden altijd gruwelijk gestraft met eigenrichting waarin castratie en moord tot het standaardrepertoire behoren. Regisseur Gaspar Noé keerde de formule in 2002 binnenstebuiten in het geruchtmakende Irréversible.

Fargeat verandert weinig aan de standaardformule: haar film is ook extreem gewelddadig en bloederig, maar ze gaat dermate rechtlijnig te werk dat het verloop voorspelbaar wordt.

De jonge heldin betreedt het slagveld als de frivole maîtresse van een miljonair en wordt in diens afgelegen woestijnvilla door een van diens jachtvrienden verkracht. De drie jagers beschouwen haar daarna als ballast, waarop het van kwaad tot erger gaat en het meisje zich tot een dodelijke wraakengel transformeert.

Roadrunner-cartoon
Aan realisme heeft Fargeat geen boodschap. Niemand bloedt een beetje, het gutst met hectoliters uit gapende wonden om in de woestijn dikke sporen te trekken. De vindingrijke heldin schroeit haar doorboorde lijf dicht als Rambo en sluipt, springt en schiet als Lara Croft.

Wie de overdrijving voor lief neemt, ziet een Roadrunner-cartoon van vlees en bloed, maar Revenge is ook een film waarin de maakster met kleine accentverschuivingen een genre naar haar hand zet. De door de Italiaanse Matilda Lutz vertolkte heldin hoeft niet uit de kleren, maar haar hufterige miljonair staat poedelnaakt voor paal.

Revenge

Regie Coralie Fargeat
Met Matilda Lutz, Kevin Janssens, Vincent Colombe
Te zien in FC Hyena, Lab 111

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden