Update

Rai Hotel kan er na stevige politieke rel toch komen

De uitbreiding van het Rai-complex met een hotel van 650 kamers kan na een forse politieke rel toch worden doorgezet. Woensdagavond stemde de gemeenteraad onverwacht tegen de plannen, vanwege een 'foutje' van coalitiepartij SP.

Het Rai-complex met rechts de groenstrook die deels moeten wijken voor een hotel en een parkeergarage. Beeld anp
Het Rai-complex met rechts de groenstrook die deels moeten wijken voor een hotel en een parkeergarage.Beeld anp

Na een herstemming besloot de gemeenteraad donderdag alsnog om de komst van een hotel mogelijk te maken via een wijziging van het bestemmingsplan.

Woensdagavond zette de gemeenteraad op voorspraak van de Partij voor de Dieren onverwacht een streep door de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Volgens een raadsmeerderheid moest een grasveldje tussen Rai en de A10 groen blijven. Ook coalitiepartij SP stemde tegen de wijziging, tot verrassing van coalitiegenoten VVD en D66.

De SP stelde in de loop van donderdag dat de partij een foutje heeft gemaakt. 'We hadden begrepen dat dit nu niet per se nodig was en dat de bestemming voorlopig nog 'groen' kon blijven,' aldus SP-raadslid Tiers Bakker. 'Nu horen wij dat er wel degelijk concrete plannen zijn voor een hotel. Wij waren ook voor het congreshotel bij Overhoeks en willen een congreshotel bij de Rai daarom ook niet tegenhouden.'

Bij Amsterdam Rai was de verbazing over de chaos in de raad groot. 'Wij betreuren dat de consequenties van de steming op de valreep van de raadsvergadering onvoldoende doorzien zijn,' aldus een woordvoerder van Amsterdam Rai. 'We zitten, mét gemeentedienst Zuidas volop in de inschrijvingsprocedure voor de aanbesteding van het Rai Hotel. Daarbij is groenvoorziening nadrukkelijk meegenomen in het plan van eisen.'

De gemeenteraad - inclusief SP - had eerder al ingestemd met de uitbreidingsplannen van het beurscomplex, dat voor 25 procent eigendom is van de gemeente. Tijdens de behandeling van de bestemmingsplanwijziginging in de raadscommissie vorige week, was er van een raadsmeerderheid ook geen sprake.

Intrekken
Toen donderdagmiddag bleek dat VVD-wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening) het de avond er voor genomen besluit wilde intrekken om het opnieuw in stemming te kunnen brengen, ontstond er een politieke rel. Oppositiepartij PvdA noemde de gang van zaken 'ondemocratisch'. Na een lang debat werd het besluit alsnog opnieuw in stemming gebracht, waarbij de SP dit keer instemde met de bestemmingswijziging.

Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren is teleurgesteld: 'Groen wordt nu wederom verkocht. De besluitvorming heeft alles weg van een bananenrepubliek.'

Tweede keer
De gemeente heeft de hotelplannen van het congresgebouw eerder een keer getorpedeerd. Kant-en-klare plannen voor de bouw van een achthonderd kamers tellend hotel aan de westzijde van het complex - tegen het Beatrixpark - werden eerder door het college afgeblazen na protesten uit de buurt.

Rai ontwikkelde daarna opnieuw hotelplannen, maar nu voor een iets kleiner hotel tussen de huidige Randstadhal en ringweg A10. Het congrescentrum zet de plannen onverkort door. 'Naar verwachting zullen we komend voorjaar een keuze maken voor een consortium worden gemaakt voor de ontwikkeling, financiering en exploitatie van het hotel.'

Onderdeel van die plannen is ook de bouw van een nieuwe parkeergararage waarvan de benedenverdieping gebruikt kan worden als aanvullende beursshal.

Concurrentie
Rai wil al jaren een eigen hotel om de strijd aan te kunnen met andere congrescentra in Europa en met congreshotels in Noord (Maritim) en Sloterdijk (Park Inn) die onlangs wél ruim baan kregen van de gemeenteraad.

Het bedrijf klaagt al jaren dat congressen en beurzen aan de stad voorbij gaan doordat er met name in het hoogseizoen te weinig hotelkamers in en om Amsterdam beschikbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden