Plus

Rafaello van de IJsmolen is een goed gepimpt softijsje

Welke zomerse ijssmaken mag u dit jaar niet missen? Deze zomer testen we gedurende vijf weken vijf bijzondere smaken. Deze week: Rafaello en sinaasappel-jasmijn van IJsmolen.

Dit ijs van de IJsmolen doet ons sterk denken aan een gepimpt softijsje Beeld Carly Wollaert
Dit ijs van de IJsmolen doet ons sterk denken aan een gepimpt softijsjeBeeld Carly Wollaert

De zomer laat het qua ijsweer tot nu toe enigszins afweten. En door gebrek aan hitte krijgt de ijs­eter toch meer zin in smaken als chocolade, koekjes en noten - uit de machtigere hoek. Een schepijsje is toch het allerlekkerst als de mussen van het dak vallen. Om het zomergevoel toch een beetje op te roepen proeven we deze week twee exotische smaken.

Tegenover Brouwerij 't IJ zit een ijszaak die, heel slim, de IJsmolen heet. De gezelligheid spat er qua inrichting niet echt vanaf, maar we beoordelen het ijs niet op de kaft. De locatie is slim gekozen, met de rode toeristenbussen die voor de deur stoppen. We kunnen ons ook voorstellen dat er flink wat aanloop is vanuit de Brouwerij.

Best verfrissend
De IJsmolen heeft natuurlijk allerhande standaardsmaken in de aanbieding, maar we zijn niet vies van een beetje experiment. Daarom gaan we voor de eerste bol voor de smaak sinaasappel-jasmijn.

Geinig idee, en een combinatie die we nog niet eerder tegenkwamen. Een bolletje sinaasappel-jasmijn kan best verfrissend zijn op een bloedhete avond, zo stellen we ons voor. De sinaasappel mag wat scherper, wat zuurder, wat meer aangezet. We vragen ons af of er echt sap is gebruikt.

Producten met bloemensmaken zijn tricky, want de roos/lavendel/jasmijn kan snel gaan overheersen. De jasmijn zit er hier ook goed in. De geparfumeerde smaak zal niet voor iedereen zijn, wij vinden het wel exotisch.

Met een beetje goede wil waan je je in een Spaanse sinaasappelboomgaard, omgeven door een muurtje van jasmijn. Doe uw ogen dicht en denk Alhambra: bij een Nederlandse zomer moet je ten slotte zelf de bloemen­slingers ophangen.

Bonbonachtige versnapering
Een andere smaak die we nog niet eerder zagen is Raffaello, waarbij het proefpanel zich afvroeg: what the hello is Raffaello? Het blijkt een bonbonachtige versnapering te zijn uit de koker van chocoladegigant Ferrero Rocher. Een rond wafeltje gevuld met amandel en een soort melkcrème, omhuld met kokosrasp.

De Raffaello's zijn hier door een vanilleachtige basis gemixt, hier en daar kom je nog een stukje wafel tegen. Dit ijs van de IJsmolen doet ons sterk denken aan een gepimpt softijsje. Nu is een echt goed softijsje helemaal zo slecht nog niet.

Dit ijsje heeft ook wel wat: nostalgische herinneringen van lange zomerdagen bij het zwembad, met patat en softijs toe, dringen zich op. Zo komt de zomer toch nog een beetje naar de stad.

Lees ook onze recensies van het pistache-ijs van IJshoeve Sloten (*****) en het ricotta-vijgenijs van Van Soest (****).

Waar IJsmolen, Zeeburgerstraat 2
Smaken Rafaello en sinaasappel-jasmijn
Prijs €2,75 voor twee bolletjes
Oordeel ***

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden