PlusRecensie

Radiohead schuurt, piept en kraakt, maar is ook bedwelmend

Niet één nummer van Radiohead is een traditioneel poplied, maar toch kan de band grote getalen mensen behagen. Er valt slechts iets aan te merken op het Nederlandse publiek.

Thom Yorke van Radiohead.Beeld anp

Natuurlijk, ze zijn hier hartstikke populair, maar dat zijn ze overal. Dus waar we het aan te danken hebben dat Radiohead een nieuwe tournee van start laat gaan in Nederland, is onduidelijk.

Spannend is het wel. Het optreden in de Heineken Music Hall is niet alleen het eerste na het verschijnen van hun album A Moon Shaped Pool, het is überhaupt hun eerste show in vier jaar.

Twee avonden achtereen staan de Britten in de Heineken Music Hall, een voor hun doen intieme zaal. Bij het vorige bezoek aan Nederland trad Radiohead nog op in de nabijgelegen, veel grotere Ziggo Dome. Die had de groep nu zonder twijfel ook twee keer weten uit te verkopen, maar Radiohead pakt de zaken graag anders aan dan gebruikelijk in de muziekwereld.

Mysterieus of geheimzinnig
Zo bleek onlangs ook bij het verschijnen van A Moon Shaped Pool, dat - hoe tegenstrijdig het ook klinkt - met ontzettend veel rumoer was omgeven juist doordat de band zelf er volledig het zwijgen toedeed.

Reclame werd niet gemaakt voor het album en twee weken voor de release trok de groep zich zelfs terug van de sociale media en Spotify. Het is in de popmuziek tegenwoordig ingewikkelder dan ooit de aandacht te trekken, maar Radiohead slaagt er elke keer meer dan goed in.

Makkelijke muziek maakt de groep intussen nog altijd niet. Mysterieus, geheimzinnig of raadselachtig; er was geen recensie van A Moon Shaped Pool zonder één van die woorden.

Radiohead (****)
Gehoord Heineken Music Hall, Amsterdam, vrijdag 20 mei 2016
Herhaling Aldaar, zaterdag 21 mei 2016, uitverkocht

Geen feestmuziek
Maar hoe ontoegankelijk ook dit keer de teksten van zanger Thom Yorke weer zijn, hij verwijst wel een paar maal duidelijk naar de scheiding die hij vorig jaar meemaakte. Een scheiding die hem na een relatie van 23 jaar zwaar aangreep.

Als makers van feestmuziek hebben de leden van Radiohead nooit bekendgestaan, maar op hun nieuwe album klinken de songs wel heel weemoedig, zo niet regelrecht depressief. Zo klinkt in de Heinekenhal dus ook het eerste deel van het concert, met in precies dezelfde (alfabetische) volgorde als op het album de eerste vijf songs van A Moon Shaped Pool.

Gaan ze het hele album integraal uitvoeren? Toch niet. Als zesde nummer klinkt Morning mr. Magpie, afkomstig van hun voorlaatste album The King Of Limbs uit 2011. Lekker wel, na al die ingetogen droefenis, hoe mooi en indrukwekkend ook, even iets stevigers te horen.

Flinke huilbui
Er komen in de rest van het 2,5 uur durende concert meer nummers van A Moon Shaped Pool voorbij, maar ze worden afgewisseld met ouder werk, waarbij de groep soms ver terug in de tijd gaat; het nummer My Iron Lung hebben ze al sinds 2009 niet meer live gespeeld.

Wat blijft verbazen is dat Radiohead met in wezen heel radicale muziek een zo groot publiek weet te bereiken. In de Heinekenhal heeft niet één nummer de traditionele structuur van een popsong. De sound schuurt, piept en kraakt soms flink en Thom Yorke klinkt als zanger vaak of hij op het punt staat in een flinke huilbui uit te barsten.

Maar bedwelmend is de muziek ook, zeker als later in het concert in songs als The Numbers en Lotus Flower zich zowaar een voorzichtige swing aandient.

Bij opkomst voor de toegiften (waaronder Paranoid Android, Radioheads bekendste nummer) klappen de groepsleden het publiek toe als vroeger partijbonzen op een communistisch congres. Toch valt er best wat te zeiken over het Nederlandse publiek. Want wat is dat toch voor idiote en vooral irritante gewoonte om een heel concert lang door de muziek te gaan staan ouwehoeren, zelfs bij heel ingetogen en gevoelige songs?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden