Radicale Noord-Ierse dominee Ian Paisley overleden

De Noord-Ierse dominee en politicus Ian Paisley is overleden. Paisley was minister-president van Noord-Ierland van maart 2007 tot mei 2008. Hij is 88 jaar geworden.

Ian Paisley. Beeld AP
Ian Paisley.Beeld AP

Dat meldden Britse media vrijdag.

Ian Paisley was de afgelopen halve eeuw de belangrijkste en meest omstreden politicus in Noord-Ierland. Hij drukte zijn stempel als leider van de unionisten, de protestanten die Noord-Ierland koste wat het kost binnen het Verenigd Koninkrijk wilden houden.

Als leider van de Democratische Unionistische Partij was hij fanatiek voorstander van nauwe banden met Londen. De strenggelovige dominee, die in 1951 zijn eigen kerkgenootschap oprichtte, koesterde een haat tegen alles wat katholiek was. In 1988 schreeuwde hij in het Europees Parlement tegen de paus, die op bezoek was, dat deze de antichrist was.

Dr. No
Hij weigerde stelselmatig elke concessie die tot vrede had kunnen leiden met de Iersgezinde katholieke minderheid, hetgeen hem de bijnaam 'Dr. No' opleverde. In de gewapende strijd tussen katholieken en protestanten vielen in de loop der jaren zeker 3.500 doden.

Sinn Fein
In 2007 kreeg de Noord-Ierse vrede daadwerkelijk gestalte. Paisley was bereid premier te worden in een coalitie met Sinn Fein, de politieke vleugel van het terreurleger IRA.

Opmerkelijk genoeg had Paisley een goede werkrelatie met zijn vicepremier en voormalige aartsvijand, ex-IRA-commandant Martin McGuinness. Hun gezamenlijke optredens verliepen vaak in een gemoedelijke sfeer, zodat ze soms werden aangeduid als 'de gebroeders grinnik'.

Na een jaar hield Paisley het echter voor gezien en droeg hij het premierschap over. Paisley vertoonde zich de laatste jaren nog maar zelden in de publiciteit.

Paisley ontmoet de Britse koningin Elisabeth in 2008 in Belfast. Beeld EPA
Paisley ontmoet de Britse koningin Elisabeth in 2008 in Belfast.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden