Update

Radicale moslims verstoren debat in De Balie

De ME heeft gisteren ingegrepen bij een een debat in De Balie nadat een groep radicale moslims de avond kwam verstoren. De groep van zo'n 30 mensen uit België uitte bedreigingen en bespuwde schrijfster en moslimactiviste Irshad Manji. Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) was ook deelnemer aan het debat en vergezelde de schrijfster bij het doen van aangifte bij de politie. Twee ordeverstoorders zijn aangehouden.

Redactie
Radicale moslims uit België verstoren het debat met Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en de schrijfster en moslimactiviste Irshad Manju in De Balie in Amsterdam. De verstoorders uitten bedreigingen en bespuwden Manji. Foto's © ANP/Liesbeth Groenendijk Beeld
Radicale moslims uit België verstoren het debat met Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en de schrijfster en moslimactiviste Irshad Manju in De Balie in Amsterdam. De verstoorders uitten bedreigingen en bespuwden Manji. Foto's © ANP/Liesbeth Groenendijk

'Het verstoren van het debat laat zien dat het ook in Nederland nodig is om over de vrije en gematigde islam te blijven praten,' reageerde Dibi na afloop. Hij vond de verstoring het debat bedreigend. 'Het was een kleine zaal en je zat klem achterin', zei Dibi tegen de NOS. Hij was niet geschrokken, wel strijdbaar.

Volgens de directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, verstoorden ongeveer dertig 'idioten' het debat. De ME moest eraan te pas komen om de groep naar buiten te werken. De politie sprak later van een groep van 22 man van wie er twee werden gearresteerd, een voor een bedreiging en een voor belediging.

Irshad Manji, staat bekend als kritisch tegenover de islam. Ze is onder andere schrijfster van het boek Het islam dilemma. In Pauw en Witteman verklaarde ze dat ze in het verleden wel met felle tegenstand geconfronteerd was geweest, maar dat ze dit nog nooit had meegemaakt.

De verstoorders, die ook eieren zouden hebben gegooid, eisten van de deelnemers aan de discussie dat ze van het podium afkwamen. Daar werd evenwel geen gehoor aan gegeven. Het Kamerlid Dibi twitterde later dat het gezelschap na het incident op verzoek van Manji verder ging met de discussie. 'Over hoopgevende nieuwe generatie moslims.'

Dibi kreeg via Twitter bijval van PVV-leider Geert Wilders die het incident zeer kwalijk vond. 'Dibi verdient geen eieren van radicale moslims of verstoring van de bijeenkomst. Hij moet kunnen zeggen wat hij wil', stelde Wilders in een reactie.

Twitter
Rond 21.00 uur meldt D66-raadslid Kleinpaste op zijn Twitter-pagina: 'Loopt totaal uit de hand hier.' Even later tweet hij: 'Schreeuwende, agressieve en eiergooiende jonge moslims verstoren de bijeenkomst met @TofikDibi en @irshadmanji. "Jullie zijn niet Islam!!" ' Even later zegt hij dat Manji bedreigd wordt en de betogers eisen dat de bijeenkomst stopt. Er wordt ook met eieren gegooid.

Waar de betogers vandaan komen weet Thijs Kleinpaste niet hij hoort wel een Vlaams accent. Uit zijn tweets is op te maken dat Manji niet wil wijken en de extremisten van repliek dient. Manji Tweet zelf dat de bijeenkomst gestopt is.

Het debat is na het incident hervat.

null Beeld
null Beeld
Archieffoto van De Balie in Amsterdam. © anp Beeld
Archieffoto van De Balie in Amsterdam. © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden