Radicale moslims roepen op niet te gaan stemmen

Radicale moslims in en rond Amsterdam doen oproepen aan geloofs­genoten om tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart niet te gaan stemmen.

Rasit Elibol
null Beeld ANP
Beeld ANP

Op internet en via Whatsapp laten ze weten dat verkiezingen democratisch zijn en daarom indruisen tegen 'het alleenrecht dat Allah heeft'.

Volgens ingewijden verkondigen ze ook rond moskeeën dat stemmen in strijd is met de islam. De radicalen menen dat moslims die stemmen wetten goedkeuren die in strijd zijn met de islam en daardoor 'kafir' zijn, ongelovig.

Op de Facebookpagina De Zuivere Aanbidding, waar bijvoorbeeld Islamitische Staat (IS) wordt gesteund, staat: 'Democratie is een systeem dat het recht van wetgeven aan de mens geeft en niet aan Allah.' En: 'De politieke partijen hebben nooit voordeel voor de moslims gerealiseerd, enkel schade (zoals het toestaan en aanmoedigen van laster over de Profeet).'

Ook zijn ze 'niet bang voor Wilders en zijn boevenbende'.

Het gaat vooral om een stroming jonge radicalen waarin de Nederlandse bekeerling Keith Rienksma een leidende rol zou spelen. NRC Handelsblad schreef eerder dit jaar dat Rienksma jihadistische propaganda verspreidt en beheerder is van De Zuivere Aanbidding.

Kinderfeestjes
Veel van de moslims die oproepen niet te gaan stemmen, onder wie Rienksma, komen regelmatig in de Tawheedmoskee in West, het oudste en grootste salafistische centrum van Amsterdam. Uit diezelfde kringen komt een Nederlandse IS-strijder, die tot 2014 organisator was van kinderfeestjes in de Tawheedmoskee.

Een bestuurslid van de moskee, die niet met naam genoemd wil worden, laat weten: "We kunnen niemand verbieden om in de moskee te komen. Alle moslims zijn hier welkom."

Op de vraag wat het bestuur van de moskee vindt van de oproepen om niet te gaan stemmen omdat het in strijd is met de islam, zegt hij: "Ik wil me daar als bestuurslid niet over uitlaten. We hebben een woordvoerder die daarover gaat. Hij is vanaf volgende week bereikbaar."

Debatten in de moskee
Een rondgang langs enkele andere Amsterdamse moskeeën laat een ander beeld zien. Zij vinden allemaal juist dat er wel moet worden gestemd.

Het bestuur van de salafistische Malikmoskee uit Nieuw-West neemt nadrukkelijk afstand van de oproepen. "Als we niet stemmen, is dat omdat we geen vertrouwen hebben in de politiek, maar het heeft absoluut geen religieuze grondslag. Onze geleerden zeggen juist: het is belangrijk om te stemmen, omdat anders de PVV van Wilders aan de macht kan komen, een partij die moslims aanvalt en hier weg wil hebben. De groepen die zeggen dat je stem uitbrengen in strijd is met het geloof, zijn dwalende."

Hafid el Mouden van de Badrmoskee in West zegt: "Wij roepen onze bezoekers juist op om wel te gaan stemmen. Het is een kans om iets van je te laten horen, in plaats van alleen maar vanaf de zijlijn te roepen."

El Mouden zegt de verhalen te kennen van radicalen die oproepen om niet te gaan stemmen. "Maar ik ken die jongens zelf niet, anders zou ik met ze in gesprek gaan. Ze volgen geleerden die teksten uit de Koran interpreteren op een manier waardoor je zou kunnen denken dat het in strijd is met de islam. Maar het heeft niks met het geloof te maken. Sterker nog: wij organiseren hier in de moskee debatten. Stemadvies geven we niet, dat moet iedereen zelf weten."

De mensen achter De Zuivere Aanbidding hebben ondanks verscheidene verzoeken tot contact niet gereageerd.

Zie ook: 'We moeten goed opletten dat moslims niet gaan stemmen'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden