Radeloze politie brengt gezin onder bij krakers We Are Here

De politie heeft maandagavond een uitgeprocedeerde vrouw uit Soedan met haar twee kinderen naar het door We Are Here gekraakte pand aan het Zeeburgerpad gebracht. Het resultaat van een bureaucratisch oerwoud, waar zelfs voor de politie blijkbaar geen doorkomen aan is.

Khalid Jone (links): 'Ze weten niet eens hoe wij overleven en hoe de situatie binnen is'Beeld Rink Hof

De verbazing onder de asielzoekers van We Are Here was groot: het was wel eerder gebeurd dat agenten asielzoekers afleveren bij de groep - bijvoorbeeld na detentie - maar een moeder met kinderen, dat was nieuw.

Een wrange situatie ook wel, als je ­bedenkt dat diezelfde agenten de voormalige kringloopwinkel die nu onderdak biedt aan zo'n tachtig asielzoekers, volgende week misschien wel weer komen ontruimen.

De vrouw werd door de groep opgevangen in een aparte kamer, waar ze met haar kinderen van 7 en 12 jaar - die goed Nederlands bleken te spreken - de nacht kon doorbrengen.

De uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here vragen zich af hoe het kan dat uitgerekend zij onderdeel zijn geworden van de opvangketen. "Waarom brengt de politie ze hierheen? Ze weten niet eens hoe wij overleven en hoe de situatie binnen is. Ze accepteren ons niet als vluchteling, maar doen wel een beroep op ons voor de opvang van een gezin," zegt Khalid Jone, woordvoerder van de groep.

Geen andere oplossing
De politie erkent dat het geen wenselijke situatie is, maar zegt dat in dit geval geen andere oplossing mogelijk was. De vrouw maakt door de Dublin-verordening in Nederland geen kans op een verblijfstatus, omdat ze eerder asiel aanvroeg in Italië.

Ze werd met haar kinderen opgevangen in een semi­gesloten gezinsopvanglocatie elders in het land, waar hun vertrek werd voorbereid. De vrouw was daar echter weggegaan, omdat ze niet terug wil keren naar Italië.

In Amsterdam kwam ze via het Rode Kruis en de GGD uiteindelijk op het politiebureau bij de IJtunnel terecht. De dienstdoende agent probeerde bij alle bekende instanties opvang te regelen, maar kreeg nul op rekest. "We hebben gekeken welke instanties onderdak kunnen bieden, maar ze wezen allemaal naar elkaar. We zaten vast in de bureaucratie," zegt Ruben Sprong van Politie Amsterdam-Amstelland.

Oproep aan Amsterdammers
Het gezin wordt inmiddels bijgestaan door Annette Kouwenhoven, medewerker van het Wereldhuis. Opvang is nog steeds niet gevonden.

"We zijn afhankelijk van welwillende Amsterdammers die deze vrouw en haar kinde­ren een veilige plek kunnen bieden, maar die zijn lastig te vinden."

Voor ongedocumenteerde gezinnen zijn sowieso maar weinig opvangplekken, zegt Kouwenhoven. "Bijna alles is gericht op alleenstaande mannen of vrouwen."

Lees verder: We Are Here: Vijf jaar later nog geen stap verder

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden