Racistische brandweerman mag niet worden ontslagen

Een Amsterdamse brandweerman die zich ook volgens de rechter 'discriminerend en racistisch' heeft gedragen, 'pestgedrag' vertoonde en zich bezondigde aan 'ernstig plichtsverzuim' mag toch niet worden ontslagen.

Hij zou een allochtone collega hebben gepest en zijn uitrukgebied, Amsterdam-West, 'het kalifaat' hebben genoemd.Beeld anp

De oude leiding van de brandweer greep nooit in. Ook deugt het onderzoek naar zijn wangedrag niet.

De huidige brandweercommandant Leen Schaap, aangesteld om schoon schip te maken binnen het korps, had de brandweerman eerst geschorst en vervolgens ontslagen.

Het kalifaat
Hij zag genoeg bewijs dat de brandweerman, al 21 jaar in dienst, stelselmatig had gesproken over 'kanker-Marokkanen', 'zwarte apen' et cetera. Over moslims zou hij hebben gezegd dat 'ze de pestpleuris kunnen krijgen met hun geloof'.

Hij zou een allochtone collega hebben gepest en zijn uitrukgebied, Amsterdam-West, 'het kalifaat' hebben genoemd.

Commandant Schaap vindt dat het, ondanks het gebrek aan adequaat ingrijpen door zijn voorgangers, voor iedere brandweerman duidelijk zou moeten zijn dat 'discriminatoire uitlatingen uit den boze zijn'. "Los van de cultuur in het korps en het gebrek aan corrigerend vermogen van de organisatie is het ieders eigen verantwoordelijkheid niet te discrimineren of racistisch te zijn."

Mediation
De brandweerman stapte naar de rechter en kreeg woensdag gelijk. Hoewel hij zich heeft misdragen en 'ernstig plichtsverzuim' pleegde, mag de brandweerleiding hem niet alsnog ontslaan.

Eerder heeft de korpsleiding namelijk steeds verzuimd in te grijpen en was zelfs op enig moment 'mediation' begonnen opdat iedereen zich 'op de toekomst kon richten'.

Zo heeft de brandweertop het recht verspeeld alsnog in te grijpen.

Het uitgebreide onderzoek dat naar het wangedrag is gedaan, rammelt volgens de rechter (overigens de president van de Amsterdamse rechtbank, Henk Naves).
Doordat 'gedragingen niet in tijd zijn geplaatst' is niet meer na te gaan hoe lang geleden de misstanden hebben plaatsgevonden. Ook hadden getuigende collega's mogelijk zaken slechts 'van horen zeggen'.

Bovendien vindt de rechter het strafontslag een te zwaar middel. De brandweerman mag weer aan de slag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden