Racepak Akwasi Frimpong in collectie Olympisch Museum

Het kleurrijke racepak van de Amsterdams-Ghanese skeletonner Akwasi Frimpong is - gesigneerd en ongewassen - toegevoegd aan de collectie van het Olympisch Museum in Zwitserland.

Tom Kieft
null Beeld ANP
Beeld ANP

Daags nadat hij te horen kreeg dat hij was gekwalificeerd voor de Winterspelen in Pyeongchang ontving de 31-jarige Frimpong al een mailtje van het Olympisch Museum in het Zwitserse Lausanne met de vraag of hij iets wilde doneren aan de collectie.

Hoewel hij niet de beste skeletonner bleek in Pyeongchang - hij werd laatste - baarde de présence van de altijd goedlachse Ghanees veel opzien. Frimpong was de eerste West-Afrikaan ooit die zich wist te kwalificeren voor de Winterspelen.

"Ik wilde eerst een t-shirt en een sculptuur doneren," zegt Frimpong aan de telefoon. Maar het comité had zijn zinnen op iets anders gezet: zijn wedstrijdpak en zijn veelbesproken helm.

Refereert aan Ghana
Van zijn helm kon hij geen afstand doen. "Die wilden ze het liefst. Maar ik wilde iets achterlaten dat refereert aan Ghana. En dat doet het pak meer dan mijn helm."

Hij signeerde en doneerde het rood-geel-groene pak dat hij droeg tijdens de trainingen in Pyeongchang. Of hij hem eerst heeft gewassen? "Nee. Alle blood, sweat and tears van de speler zitten er nog aan."

Hij weet nog niet of hij zijn helm ooit weg doet. "Mijn dochter is nu tien maanden. Als zij ooit aan skeleton wil doen kan zij 'm misschien wel op doen."

De leeuw en het konijn
Het verhaal achter de leeuw - en het minder opvallende konijn - op zijn helm stamt uit de tijd dat hij nog in de Bijlmer woonde, vijftien jaar geleden. Hij trainde toen als sprinter tevergeefs voor de Olympische Zomerspelen.

"Mijn trainer vertelde mij het verhaal over het konijntje dat probeert vluchten van de leeuw. Hij zei altijd dat ik, het konijn, de leeuw niet kon ontkomen omdat ik te veel stress had. Ik zat met mijn hoofd bij de immigratiedienst die achter me aan zat, waardoor ik de nodige focus miste. 'De leeuw eet Akwasi Frimpong op, zei hij'."

Toen hij zich uiteindelijk toch wist te plaatsen voor de spelen - in 2014 deed hij ook zonder succes een poging als bobsleeër deel te nemen - had hij de symbolische strijd van de leeuw eindelijk gewonnen. Daaraan moest de helm hem herinneren. "Het konijn is eindelijk ontsnapt uit de bek van de leeuw."

Hij hoopt dat hij de leeuw voor kan blijven. De atleet is na een vakantie met zijn vrouw en dochter weer begonnen met hersteltrainingen en is op zoek naar sponsoren voor de Spelen in 2022. "De vier jaar zijn weer begonnen, die begonnen de dag na de Spelen al."

Lees ook: Akwasi Frimpong eindelijk naar de Spelen? 'Ik ben geen clown'

null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden