Rabobank zet belteam in om antipalmolie-actie

Rabobank heeft zaterdag een belteam ingezet om vragen van mensen te beantwoorden over investeringen in palmolie, wegens een actie daartegen van Milieudefensie.

Veel bossen in Indonesië worden vernietigd om palmoliebomen te planten. Beeld afp
Veel bossen in Indonesië worden vernietigd om palmoliebomen te planten.Beeld afp

Volgens de milieuclub raakten de telefoonlijnen van Rabobank, ING en ABN AMRO door de bel-actie overbelast, maar volgens een woordvoerster van de Rabobank was daar geen sprake van.

"Wij hebben minder dan 1 procent extra telefoonverkeer gehad", aldus de zegsvrouw. Om klanten te woord te staan die vragen hebben over investeringen in palmolie, zijn door de bank ongeveer tien extra mensen ingezet. "Ook zodat het reguliere belverkeer niet overbelast raakt."

Dam
Zaterdag hebben bekende Nederlanders als Froukje Jansen, boze bankklanten en burgers de banken gebeld vanuit een callcenter op de Dam in Amsterdam en ruim tweehonderd locaties in het land.

Zij eisen dat de banken hun geld weghalen bij de palmolie-industrie; een industrie die verantwoordelijk is voor grootschalige ontbossing, landroof en mensenrechtenschendingen. In totaal zijn per telefoon en internet meer dan 3500 klachten ingediend. De gemiddelde wachttijd liep op tot tien minuten, zegt Milieudefensie.

"De massale klachtenstroom laat duidelijk zien dat Nederlanders willen dat hun spaargeld bijdraagt aan een betere wereld; niet aan de kap van het regenwoud. Banken, luister naar je klanten, en bescherm het regenwoud!," aldus Rolf Schipper, campagneleider van Milieudefensie.

Rabobank zegt alleen te investeren in duurzame palmolie en met haar investeringen van 1,6 miljard euro geen schade toe te brengen aan het milieu of mensenrechten te schenden.

Lees ook: Raad: spreek ING aan op investeringen palmolie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden