Rabobank waarschuwde voor bankrun op Fortis Bank

De Rabobank waarschuwde in de zomer van 2008 voor een mogelijke bankrun op Fortis Bank. 'Wij vonden dat er ingegrepen moest worden, maar volgens De Nederlandsche Bank (DNB) lag hier een taak voor de Belgische toezichthouder.' Dit zei financieel directeur Bert Bruggink van Rabobank vandaag voor de parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel.

Bert Bruggink.Beeld ANP

Volgens Bruggink was er in die periode sprake van een grote toestroom van financiële middelen van Fortis naar Rabobank. 'Het ging om miljarden aan Nederlands spaargeld. Dat is heel veel', aldus Bruggink.

Die grote toestroom van spaargeld van Fortis was geen gunstig teken, zei Bruggink. 'Er waren duidelijk scheuren in het bolwerk Fortis aan het ontstaan. Het aandeel Fortis ging in die periode ook 20 procent onderuit.' Een week eerder ingrijpen had veel kunnen helpen, meende Bruggink. De terughoudende reactie van De Nederlandsche Bank noemde hij 'onbegrijpelijk'.

Overname
Kort voordat ABN Amro en Fortis Nederland (deels) werden genationaliseerd heeft Rabobank gekeken of de bank delen van het Fortis-concern kon overnemen. De bank reisde in het najaar van 2008 naar Brussel af om boekenonderzoek te doen, zei Bruggink. Rabobank werd gevraagd naar Fortis te kijken door De Nederlandsche Bank (DNB).

'We hebben gekeken naar stukken die we eruit konden lichten die gezond of passend zouden zijn. Maar er was niets waar ik echt vreselijk enthousiast van werd.' Het was al bekend dat ING en BNP Paribas naar Fortis-onderdelen hebben gekeken.

Ongelukkig
Bruggink voelde zich 'als belastingbetaler redelijk ongelukkig' toen bekend werd hoeveel Nederland heeft betaald voor de nationalisatie van ABN Amro en Nederlandse delen van Fortis.

Nederland betaalde in oktober 2009 16,8 miljard euro. Bruggink noemt die prijs 'hoog'. Volgens hem was het toen al lang duidelijk dat er later meer geld bij zou moeten, gezien de 'kapitalisatie- en liquiditeitspositie' van het concern.

'Het was onvermijdelijk. Als je a zegt, moet je ook b zeggen.' Later moest er meer geld in ABN Amro. Uiteindelijk is er ongeveer 30 miljard euro in gestoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden