Rabobank en Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval

Nadat online diensten van ING en ABN Amro dit weekend lange tijd plat lagen door een DDoS-aanval, waren maandag de Rabobank en de Belastingdienst slachtoffer.

null Beeld anp
Beeld anp

Als gevolg van de aanval is de website van de Belastingdienst vijf minuten niet bereikbaar geweest, maar inmiddels functioneert alles weer.

Het hoogtepunt van de DDoS-aanval lag volgens de dienst rond 11.30 uur maandagochtend. Na vijf à tien minuten was de site wel weer gewoon bereikbaar.

"Het was echt een gerichte aanval op onze site, zodat die eruit lag. Er was geen sprake van een aanval op onze interne systemen of iets dergelijks," lichtte de woordvoerder toe.

Gerelateerd?
Ook Rabobank was maandag slachtoffer van een DDoS-aanval. Als gevolg van de aanvallen kunnen klanten niet of moeilijk op de websites of op apps van de banken terecht.

Bij de Belastingdienst weten ze niet of de aanval op hen gerelateerd is aan de aanval op de bankensites. "De achtergrond van de aanval wordt onderzocht," stelt de zegsman.

Dagelijks
Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekend.

Rabobank stelt dat banken vrijwel dagelijks met DDoS-aanvallen te maken hebben, maar dat die nu buitengewoon hevig zijn. De bank benadrukt dat de gegevens van klanten veilig zijn.

Afgelopen weekeinde werden ook ABN Amro en ING al door hackers onder vuur genomen. Die banken hebben geen last meer.

Ministerie: getroffenen kunnen het zelf nog af

De Belastingdienst, de banken en andere instellingen die DDoS-aanvallen hebben te verduren zijn vooralsnog zelf in staat die af te slaan. Als dat verandert, staat het ministerie van Justitie en Veiligheid naar eigen zeggen klaar om bij te springen.

De aanvallen van de laatste dagen op Nederlandse instellingen zijn heel geavanceerd, aldus het ministerie. "Maar bijvoorbeeld de Nederlandse banken staan er in Europa om bekend dat ze hun cyberveiligheid goed op orde hebben. Je ziet wel vaak dat dat weer geavanceerdere aanvallen uitlokt. Er wordt nu op heel hoog niveau gestreden."

Het ministerie kan nog niet zeggen of de aanvallen uit dezelfde koker komen, laat staan wie er achter zit. "We volgen het nu op de voet, zodat we straks achter de daders aankunnen."

Het inzetten van bijvoorbeeld meer mankracht vindt het ministerie vooralsnog niet nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden