Rabo: geen geloof kredietcrisis

AMSTERDAM - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) slaat de plank volledig mis met zijn waarschuwing dat de kredietcrisis een bedreiging vormt voor de Nederlandse huizenmarkt.Dit zeggen makelaars en hypotheekverstrekkers. Na de exorbitante stijgingen van de laatste jaren begint volgens hen de woningmarkt juist iets gezonder te worden.

Als banken de komende tijd minder snel hypotheken verstrekken, zullen de huizenprijzen fors dalen, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de gisteren verschenen World Economic Outlook. Nederlandse huizen zijn overgewaardeerd, stelt het fonds.

Maar daarvan is volgens de banken volstrekt geen sprake. ''We hebben in Nederland meer huishoudens dan woningen. Zolang dat niet in evenwicht is, kan er geen sprake zijn van overwaardering,'' aldus econoom Martijn de Jong-Tennekes van de Rabobank, Nederlands grootste hypotheekverstrekker.

Onder andere in België, Ierland, en Spanje zijn de huizen de laatste jaren overgewaardeerd. In Spanje zijn de huizenprijzen daardoor in een vrije val beland. Het IMF vreest voor Nederland eenzelfde scenario.

Onzin, meent makelaarsvereniging NVM. De Nederlandse huizenmarkt is niet te vergelijken met die in andere landen. Zo is in Spanje jarenlang veel meer gebouwd dan er vraag was. ''In Nederland wordt al jarenlang te weinig gebouwd. En zijn er bouwplannen, dan duurt het vijftien jaar voordat grote projecten ook gerealiseerd zijn. Je kunt hier, in tegenstelling tot veel andere landen, niet zomaar bouwen,'' zegt een NVM-woordvoerder.

''De huizenprijzen stijgen iets minder snel dan voorheen, maar de woningmarkt komt wel meer in beweging,'' aldus De Jong-Tennekes. ''Er zijn regio's in Limburg en Groningen waar huizen goedkoper worden. Maar dat heeft niets te maken met de kredietcrisis. Dat komt door demografische ontwikkeling, zoals de vergrijzing.''

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden