Rabo Bouwfonds kapt met Trimp & Van Tartwijk

Joop van den Ende (links) hief in 2005 het glas met Hans van Tartwijk op hun gezamenlijke project Living City. Vier jaar later behoort Van Tartwijk tot de hoofdverdachten in een vastgoedschandaal rond de Zuidas. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Joop van den Ende (links) hief in 2005 het glas met Hans van Tartwijk op hun gezamenlijke project Living City. Vier jaar later behoort Van Tartwijk tot de hoofdverdachten in een vastgoedschandaal rond de Zuidas. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Rabo Bouwfonds heeft de samenwerking met de Amsterdamse projectontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk met onmiddellijke ingang beëindigd. Eerder verbrak Joop van den Ende de relatie met het bedrijf, dat verdacht wordt van fraude.

Projectontwikkelaar Hans van Tartwijk behoort tot de hoofdverdachten in het vastgoedschandaal rond Rabo Bouwfonds en Philips Pensioenfonds, waarbij diverse topmanagers van institutionele beleggers grote bedragen in eigen zak zouden hebben gestoken.

Van Tartwijks bedrijf was betrokken bij Symphony aan de Amsterdamse Zuidas, dat door de vastgoedtak van het Philips Pensioenfonds gekocht werd van Bouwfonds, volgens justitie voor een veel te hoog bedrag. Een van de hoofdverdachten in het schandaal, Dennis L. werkte bij Bouwfonds, maar stapte een paar maanden na de verkoop van het Symphonycomplex over naar Trimp & Van Tartwijk, waar hij toetrad tot de directie.

Van Tartwijk was één van de drijvende krachten achter de Zuidas. Hij werd door de gemeente Amsterdam ingehuurd als 'gedelegeerd projectontwikkelaar' van het gebied. Gisteren werd bekend dat Trimp & Van Tartwijk een schadeclaim van ruim 100 miljoen euro heeft ingediend bij de gemeente, omdat die toezeggingen voor bouwgrond had ingetrokken vanwege de verdachtmakingen.

De projectontwikkelaar begon ook al een een rechtszaak tegen theaterproducent Joop van den Ende. Van Tartwijk richtte twee jaar geleden met Van den Ende het vastgoedbedrijf Living City op, dat zich wil richten op de bouw van theaters en zogenoemde zorgboulevards in de omgeving van ziekenhuizen. Toen de verdenkingen tegen Van Tartwijk in de openbaarheid kwamen, beëindigde Van den Ende de samenwerking.

Of Trimp & Van Tartwijk ook een schadeclaim neerlegt bij Bouwfonds, is onbekend. Bij de projectontwikkelaar was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden