Update

Rabbijnen, moslims en christenen aan wandel

Rabbijn Soetendorp. Foto ANP Beeld
Rabbijn Soetendorp. Foto ANP

AMSTERDAM - Twee rabbijnen, een bisschop, moslims en een aantal protestanten hebben woensdag gewandeld in Amsterdam. Ze willen hiermee een statement voor religieuze tolerantie maken.

De 'reli-wandeltocht' van de meest prominente geestelijke leiders zoals rabbijn Raphael Evers en bisschop Hans van den Hende ging speciaal door Amsterdam-West, omdat intolerant gedrag tegen moslima's met een hoofddoek of joden met een keppeltje daar de afgelopen tijd toenam.

De tocht begon bij de An Nour-moskee in Amsterdam-West. Volgens rabbijn Awraham Soetendorp is er sinds de Golfoorlog in 1991 niet meer een dergelijke multireligieuze activiteit gehouden in 'zijn' stad.

De gemeente Amsterdam begon begin januari een antidiscriminatiecampagne om de waarde van tolerantie in de stad te onderstrepen. Met de wandeltocht wilden de religieuzen die campagne ondersteunen en traden ze zelf ook in dialoog.

,,Dit is zeer belangrijk'', aldus de islamitische geestelijk verzorger bij justitie Iftekhar Chishti. ,,Een boeket van dezelfde bloemen is mooi maar een boeket van diverse bloemen nog mooier.''

Bisschop Hans van den Hende van Breda noemde het belangrijk dat mensen als 'religieuze wezens' hun religie niet alleen ,,voor achter de voordeur bewaren, maar ook op straat uitdragen''.

De zogeheten dialoogwandeling sluit aan bij het Caïro-overleg, een orgaan waarin drie religies samenwerken en spreken over maatschappelijke zaken. Vorig jaar bracht een groep met moslims, rabbijnen, hindoeïsten, een lid van de Anglicaanse kerk, boeddhisten en protestanten hun stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen in het kader van het Caïro-overleg.

,,Nu hebben we ook voor het eerst een katholiek erbij'', zei Kursat Bal van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) glimlachend.

De Rooms-Katholieke Kerk doet niet mee met het Caïro-overleg, omdat zij vanuit het Vaticaan een speciale raad heeft voor interreligieuze dialoog, aldus bisschop Van den Hende.

Ook secretaris van de protestantse kerken Arjan Plaisier liep mee vanaf de moskee, met een tussenstop bij de Jeruzalemkerk naar de sjoel in Amsterdam-West. ,,Er zijn soms spanningen. Het is belangrijk dat die verwoord worden. Iemand onheus bejegenen om zijn keppeltje of haar hoofddoekje: ook vanuit de christelijke kerken wordt dat niet getolereerd.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden