Raamprostitutie btw-plichtig

AMSTERDAM - Raamexploitanten in de prostitutie moeten vanaf 1 januari 2008 negentien procent btw betalen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof.De heffing kan ertoe leiden dat de diensten van prostituees duurder worden en meer vrouwen in de illegaliteit verdwijnen, zegt Klaas de Weerd, voorzitter van Samenwerkend Overleg Raamprostitutie (SOR). Tot voor kort was de verhuur van bedrijfsruimte niet btw-plichtig. ''De fiscus stelt nu dat de prostitutieruimte deel uitmaakt van de dienst die je verleent,'' aldus De Weerd.

Voor 'de dames' is dat geen goede zaak. ''Die zullen het doorberekenen.'' Daarnaast verwacht De Weerd dat vrouwen niet langer achter de officiële ramen gaan zitten maar in het clandestiene circuit verdwijnen.

Vrouwen die officieel bekend staan als prostituee, doen nu aangifte en betalen btw over hun omzet. Als de nieuwe regel wordt ingevoerd, moeten zij btw betalen aan de verhuurder. Die btw kunnen ze weer aftrekken, maar dan moeten ze wel een btw-nota van de verhuurder overleggen. ''Dan moeten de verhuurders naam en adres weten van de vrouwen plus een omschrijving van geleverde diensten,'' aldus De Weerd.

Veel vrouwen zullen daar geen trek in hebben. ''Zij willen niet dat hun adres in bredere kring bekend wordt. ''Die denken; ik ga het anders oplossen. De kans bestaat dat ook vrouwen die nu fiscaal netjes werken, de illegaliteit ingaan,'' aldus De Weerd.

De club van raamexploitanten gaat de regel 'eerst eens goed tegen het licht houden'. Op voorhand protesteren is moeilijk. Voor de verhuurder maakt de heffing niet veel uit. Die wordt doorberekend. ''Als de fiscus de regel toepast, moet een dame in beroep gaan.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden