Raamexploitanten willen af van 'moeilijk te handhaven regels'

De eisen die de gemeente aan raamexploitanten stelt, gaan te ver, vinden zij. Maandag diende hun zaak bij de Raad van State.

Jop van Kempen

"Ze leggen ons te veel regels op," zegt de Roemeense prostituee Carmen. Met 'ze' doelt Carmen op de ambtenaren van de gemeente. "Ze zeggen voor ons op te komen, maar ze blokkeren ons."

De prostituee somt op: als ze aan het werk is, moet de exploitant van wie ze haar raam huurt, een inspectieronde maken. Een peeskamer zeven dagen achter elkaar huren, zonder rustdag, mag niet, want dat riekt naar uitbuiting. Een exploitant die dat doet, verliest zijn vergunning.

Barrièremodel
De vrouw, moeder van een 14-jarige dochter, is naar voren geschoven door 11 exploitanten die zich al jaren verweren tegen het 'barrièremodel', dat prostitutie ontmoedigt. De gemeente draagt daaraan bij door hoge eisen te stellen bij het afgeven van vergunningen. Er komt ernstige uitbuiting en mensenhandel voor in de prostitutiebranche. De vergunningseisen bestrijden dat, zo redeneert de gemeente.

De raamexploitanten willen de ogen niet sluiten voor misstanden, maar ze zijn er evenmin verantwoordelijk voor, stellen zij. Ze willen dat regels die moeilijk na te leven zijn, worden afgeschaft.

De rechtbank
Zo moeten exploitanten in de gaten houden of de handdoeken schoon zijn van hun huurders en moeten zij in een intakegesprek duidelijk zien te krijgen dat een huurder geen mensenhandelslachtoffer is. Dat laatste vinden zij niet altijd mogelijk op basis van zo'n gesprek.

De rechtbank stelde de exploitanten vorig jaar al in het gelijk. Kort voor zijn overlijden ging Eberhard van der Laan in beroep bij de Raad van State. Het oordeel volgt over zes weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden