PlusReportage

Raam open, swab en weer door: zorgpersoneel laat zich testen in de drive-in

Zorgpersoneel laat zich vanuit de auto testen in Purmerend.Beeld Jakob Van Vliet

Zorgmedewerkers met lichte gezondheidsklachten kunnen terecht bij drive-ins, waar ze vanuit hun auto tests ondergaan. De vraag is enorm, maar de capaciteit van laboratoria blijft een beperkende factor.

Voor zichzelf is ze niet in de eerste plaats bezorgd. “Maar ik heb lichte gezondheidsklachten. Ik werk veel met oudere en zeer kwetsbare mensen, de reden dat ik me wil laten testen is vooral dat ik er niet aan moet denken dat ik eventueel die mensen besmet. Voor hen kan dat fataal zijn.”

De vrouw, die niet met haar naam genoemd wil worden, heeft zojuist zelf alle handelingen verricht die horen bij het afnemen van een coronatest. Gezeten in haar auto heeft ze een swab, een speciaal staafje, diep in haar neusholte gestoken. Met een gemak dat routine in medische handelingen verraadt, roert ze het staafje heen en weer. Vervolgens geeft ze het aan een in plastic ingepakte medewerker, die het in een buisje stopt. Dat buisje verdwijnt samen met een formulier in een envelop die later deze middag richting een laboratorium in Amsterdam gaat.

Uitstappen verboden

Het is de eerste ochtend dat hier in Purmerend coronatests worden afgenomen in een drive-inopstelling. Specifiek voor zorgmedewerkers, voor wie het essentieel is om te weten of zij besmet zijn met het virus. Hebben ze gewoon een koutje of is die loopneus het gevolg van een coronabesmetting?

De auto geldt als praktische manier om afstand te houden tussen de testers en de persoon die worden getest. Mensen zijn gemaand bij voorkeur alleen te komen. Uitstappen is verboden, alleen het raampje hoeft te worden opgedraaid. Een medewerkster in een vest en met handschoentjes en een beschermingsbril, heeft van tevoren alle handelingen al een paar keer geoefend.

‘Dubbele zorgen’

Het is heel belangrijk om juist de mensen in de zorg te testen, zegt burgemeester van Purmerend Don Bijl. “Zorgmedewerkers hebben vaak dubbel zorgen: zijn ze zelf ziek? Vaker nog horen we dat ze bang zijn patiënten te besmetten. Er is ook een algemeen belang: we hebben deze mensen keihard nodig. Als ze thuis blijven met klachten terwijl dat niet nodig is, dan valt er iemand weg die onderdeel uitmaakt van een kwetsbaar zorgstelsel.”

Overal in het land zijn dergelijke drive-ins opgezet. Deze in Purmerend valt onder de verantwoordelijkheid van de GGD Zaanstreek-Waterland. Onder andere verloskundigen, huisartsen, mensen die in de thuiszorg, jeugdzorg, gehandicapten- en ouderenzorg werken, kunnen zich hier – na verwijzing van een bedrijfs- of instellingsarts – op afspraak laten testen.

Labcapaciteit is beperkt

Directeur publieke gezondheid Ferdinand Strijthagen van de regio heeft gemerkt dat er veel animo is onder zorgmedewerkers. “Wij zouden wel veel meer kunnen testen, we zijn blij dat we deze faciliteit hebben om aan de vraag tegemoet te komen. Het probleem is niet het aantal tests dat wij hier aankunnen, het punt is de beperkte laboratoriumcapaciteit.”

Een huisarts komt voor controle langs bij de testdrive-in.Beeld Jakob Van Vliet

Deze eerste ochtend geldt als opstartmoment: met behoorlijke tussenpozen melden zich zorgmedewerkers. Later moet de frequentie worden opgevoerd naar één test per vijf minuten. 

De eerste klant, even voor tien uur, zit achterin de auto, haar echtgenoot achter het stuur. Naast haar twee kleine kindjes. Ook hier is er zorg over een eventuele besmetting. De hele procedure is in een vloek en een zucht afgerond. Doordat het achterterrein van de plaatselijke brandweer ruim is opgezet en er met verkeerskegels een route is gecreëerd verloopt het allemaal heel soepeltjes.

De logistiek zat ook al een beetje in oudere plannen vervat, zegt Strijthagen. “Met de vaccinatie voor meningokokken hebben we ervaring opgedaan hoe je grote groepen mensen zo snel mogelijk inent. Dit is net anders, want hier wordt alleen getest en mensen zitten in hun auto, maar dat zijn aanpassingen.” Later: “Geluk bij een ongeluk is dat mensen in de zorg vaak niet in heel grote bakken van auto’s rijden.”

2500 tests per dag

Medewerkers in ziekenhuizen en zorgpersoneel van grotere organisaties worden vaak al getest, maar voor ander zorgpersoneel is het ook belangrijk om te weten of er sprake is van een coronabesmetting. In alle 25 GGD-regio’s in Nederland zijn daarom drive-ins opgezet om die medewerkers snel en gestroomlijnd te controleren, zegt Ferdinand Strijthagen van de GGD Zaanstreek-Waterland. “Wij mogen allemaal maximaal honderd tests per dag uitvoeren, met op termijn een mogelijke uitloop naar tweehonderd. Dat zijn voor alle regio’s in dat geval dus al 2500 tests per dag, meer kan gewoon niet op dit moment.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden