PlusAchtergrond

‘Raak niet meteen in paniek’: zo herken je een bombrief

Bij hotel Okura in de Ferdinand Bolstraat is vrijdag een bombrief is bezorgd. Er werden de afgelopen dagen meerdere bombrieven bezorgd bij bedrijven in de Randstad.Beeld ANP

De afgelopen dagen zijn zes bombrieven bezorgd bij bedrijven. Vooralsnog zijn er geen gewonden gevallen, maar zo’n explosief kan wel degelijk afgaan met ernstig letsel als gevolg. Hoe herken je een bombrief of ander verdacht poststuk? 

In de brieven die de afgelopen dagen zijn verstuurd, is volgens de politie een opvallende verdikking te zien. Als afzender op de brieven staat het Centraal Invorderings Bureau (CIB) - een bedrijf dat er volgens de politie niets mee te maken heeft. De envelop is niet bedrukt met het adres van het CIB, het adres en logo van de afzender en de ontvanger is er met stickers opgeplakt. Welke kleur de enveloppen hadden, wil de politie niet kwijt. 

Een medewerker van Mercedesdealer Van Mossel in Rotterdam trok aan de bel toen zij ‘iets van draadjes en een batterijtje’ zag en ook bij de andere bedrijven was genoeg reden voor alarm.
 Wie nu nog een dikke brief met stickers van het CIB krijgt, zal ‘m niet snel openen. Maar waar je in zijn algemeenheid nu precies op moet letten, is een optelsom van meerdere verdachte elementen, zegt explosievenexpert Ad van Riel. 

Hij geeft al jaren trainingen aan bedrijven hoe ze een verdacht poststuk kunnen herkennen. “Er zijn een heleboel fenomenen waar je op moet letten. Kun je de afzender niet plaatsen of ken je die totaal niet? Voelt het pakket anders aan, kloppen de verhoudingen niet? Heeft zo’n envelop enig volume, zonder dat het overigens meteen heel dik hoeft te zijn? Steken er draadjes uit? Is de frankering niet in orde, ruikt de brief of kleeft er vloeistof aan?”

Gevolgen

Als je het niet vertrouwt, leg ‘m opzij en bel de politie. “Raak niet meteen in paniek: hij is met de post verstuurd, dus dat betekent dat ie handelbaar is. Zo’n bombrief is vaak pas gevaarlijk als ie geopend wordt,” legt de explosievenexpert uit. “En gevaarlijk kan het wel echt zijn: kleine hoeveelheden explosief materiaal kunnen al letale gevolgen hebben. Je opent een brief vaak dichtbij je hoofd, hart, longen - kwetsbare lichaamsdelen.” 

Een deel van de brieven wordt bij het sorteren door PostNL al gescand op mogelijk verdacht materiaal. Daar zijn protocollen voor, maar wat die precies inhouden, wil PostNL niet zeggen. Van Riel heeft wel een idee. “Er zijn bedrijven en overheden die een verhoogd risicoprofiel hebben, denk aan ambassades of de Belastingdienst, of bedrijven die gevoelig zijn voor afpersers. Ook zijn er afzenders die beter bekeken worden. Die gaan dan in een aparte lijn door bijvoorbeeld röntgenapparatuur of elektronische scanners die de vijf componenten die nodig zijn voor het maken van een bom kunnen herkennen.” 

Soms worden explosievenhonden ingeschakeld, bijvoorbeeld bij grotere pakketten die als luchtvracht worden verstuurd. Die slaan aan op de geur van explosief materiaal.

Scherp

Maar: lang niet alles wordt gecontroleerd. Dat heeft ook niet zoveel nut, zegt Van Riel, want zo vaak komt het niet voor dat en bom- of poederbrieven worden verstuurd. “Je zult zien dat het nu, door deze incidenten, weer even wat op scherp komt te staan, maar bij dit soort vermoedelijke afpersingszaken wordt vaak snel een dader opgepakt.” Al blijft waakzaamheid altijd goed. “Als je het niet vertrouwt, laat de politie er gewoon even naar kijken. Je krijgt maar één kans om zo’n brief te openen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden