Raadsvragen over arrestatie 12-jarige jongen Zuidoost

In Zuidoost ontstond dinsdag flinke onrust tijdens de arrestatie van een jongen van 12 bij winkelcentrum Amsterdamse Poort. Gemeenteraadslid Sofyan Mbarki heeft schriftelijke vragen gesteld over de legitimiteit van de arrestatie.

Bij winkelcentrum Amsterdamse Poort is het niet toegestaan om te fietsen. Beeld ANP
Bij winkelcentrum Amsterdamse Poort is het niet toegestaan om te fietsen.Beeld ANP

De jongen werd aangehouden door de handhaving van de gemeente omdat hij door het winkelcentrum zou hebben gefietst, waar dit niet is toegestaan. Toen de jongen naar zijn naam werd gevraagd zou hij geweigerd hebben een ID te laten zien en een valse naam hebben opgegeven. Vervolgens besloten de handhavers hem in de boeien te slaan.

De arrestatie zorgde direct voor felle reacties bij omstanders, zoals ook te zien is op een filmpje dat kort na het incident op Facebook verscheen. Omstanders spreken de handhavers aan op de arrestatie, het gebruik van handboeien en suggereren dat de jongen is aangehouden vanwege zijn donkere huidskleur. Even later verschijnt de politie die de jongen meeneemt.

Schriftelijke vragen
Naar aanleiding van het filmpje heeft gemeenteraadslid Sofyan Mbarki (PvdA) schriftelijke vragen gesteld. Mbarki richt zich vooral op de jonge leeftijd van de jongen en het gebruik van handboeien.

Zo vraagt hij zich af of het niet zo hoort te zijn dat handboeien alleen worden gebruikt wanneer dit proportioneel en redelijk is. Ook herinnert hij het college eraan dat je in Nederland pas vanaf je 14de verplicht bent om identificatie bij je te hebben.

Controle Alt Delete
Ook Controle Alt Delete, de Amsterdamse organisatie die onlangs een app tegen etnisch profileren lanceerde, heeft via Facebook op het incident gereageerd. Volgens de organisatie zijn zowel de handhavers, die de jongen arresteerden, en de politie, die hem 'kritiekloos' meenamen de fout ingegaan. Controle Alt Delete gaat de jongen en zijn ouders helpen bij het indienen van een klacht via hun app.

Reactie gemeente
Stadsdeel Zuidoost, waar de handhavers onder vallen, wacht nog met een reactie totdat ze alles hebben uitgezocht. Momenteel proberen ze te achterhalen of de jongen zijn leeftijd tijdens de arrestatie bekend heeft gemaakt en waarom er handboeien zijn gebruikt.

De woordvoerder van het stadsdeel gaf wel aan dat handhavers de afgelopen twee weken specifiek bezig zijn geweest om fietsers rond de Amsterdamse Poort te wijzen op de regels. Deze week ging de handhaving over op het uitschrijven van boetes.

Politie
De politie stelt dat zij in dit geval alleen verantwoordelijk zijn voor het vervoer. "Handhavers hebben de bevoegdheid om bekeuringen uit te schrijven en handboeien te gebruiken. Alleen voor het vervoer wordt dan de politie ingeschakeld." Pas op het bureau wordt vervolgens door een hulpofficier gekeken of de arrestatie gegrond was.

Het filmpje van het incident werd al meer dan 1200 keer gedeeld en meer dan 86 duizend keer bekeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden