Raadslid Landsmeer moet voorzittershamer inleveren

De gemeenteraad in Landsmeer heeft raadslid André La Fontaine donderdag de voorzittershamer afgepakt. Een meerderheid van de raad vindt de fractievoorzitter van Positief Landsmeer ongeschikt om als waarnemend voorzitter commissievergaderingen te leiden.

Patrick Meershoek
La Fontaine noemt het verlies van de voorzittershamer een dieptepunt voor de Landsmeerse democratie. Beeld Rink Hof
La Fontaine noemt het verlies van de voorzittershamer een dieptepunt voor de Landsmeerse democratie.Beeld Rink Hof

La Fontaine ligt al langer onder vuur binnen de raad vanwege zijn drieste manier van optreden. De indieners van de motie, D66 en VVD, verweten het raadslid een permanente stoorzender te zijn, die er niet voor terugdeinst bestuurders, ambtenaren en raadsleden binnen- en buiten de raadzaal zwart te maken.

Hoewel er geen kritiek is op de wijze waarop La Fontaine zijn vergaderingen leidt, vindt een meerderheid van de raad dat hij als raadslid het aanzien van de lokale politiek ondermijnt, en daarom geen voorzitter kan zijn. Met tien stemmen voor en vier stemmen tegen werd donderdagavond besloten La Fontaine de voorzittershamer af te nemen.

La Fontaine zelf sprak van een 'wraakmotie' en een 'dieptepunt in de democratie' van Landsmeer. Volgens het raadslid kunnen zijn collega's geen onderscheid maken tussen de rollen die hij afwisselt als leider van de oppositie en voorzitter. "Deze motie maakt maar eens een duidelijk hoe incompetent deze gemeenteraad is."

Driemansfractie Positief Landsmeer splitste zich vorig jaar op in drie verschillende fracties. Met die constructie hoopte de oppositiepartij meer punten op de eigen agenda te krijgen. La Fontaine bleef achter op schip Positief Landsmeer, terwijl Debby Mulder-Damme en Tony Bosch verder zijn gegaan onder eigen vlag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden