Plus

Raadslid Juliëtte Rot: 'Bang ben ik niet, daar ben ik te kwaad voor'

Ze staat in het centrum van een politieke en mediastorm. Raadslid Juliëtte Rot (30) is het gezicht van het verzet tegen intimiderende hangjongeren in Zaandam.

Juliëtte Rot. Beeld Pim Ras
Juliëtte Rot.Beeld Pim Ras

Rot kreeg honderden mails en apps. Van ex-militairen die haar willen beveiligen. Van willekeurige burgers die haar een schuilplek willen aanbieden. Van mensen die het gemeenteraadslid van oppositiepartij Democratisch Zaanstad een hart onder de riem willen steken.

Maar het duurde tot zondagavond voordat de dochter van een Antilliaanse vader en een Nederlandse moeder een telefoontje kreeg van haar burgemeester Geke Faber (PvdA).

"Het eerste wat zij zei was: 'Zo, jij bent in één klap beroemd.' Dat vond ik vreemd, ja," vertelt Rot in het partijkantoor in Zaandam. "Net als het feit dat zij niet één keer pal is gaan staan voor mij."

Ongestoord
Rot wordt belaagd door een groep Turks-Nederlandse jongens, die voor overlast zorgen in de probleemwijk Poelenburg.

Ze werd in april 'vanuit het niets' bekogeld met eieren. Ze deed aangifte, maar er gebeurde niks, volgens haar. Zondag werd Rot bij haar huis opnieuw geïntimideerd door de groep onder aanvoering van de vlogger Ismail Ilgun.

Intussen vroeg half Nederland zich af waarom deze jongeren kennelijk ongestoord hun gang kunnen gaan.

Rot: "De politie wordt niet gedekt door burgemeester Faber. Die gebruikt haar bevoegdheden niet, dus de politie kan niks. Waarom heeft ze geen samenscholingsverbod ingesteld?"

Jarenlang voortwoekeren
Voor Rot is de huidige gezagscrisis een gevolg van 'jaren van wanbeleid'. "Dat gaat heel ver. Er worden veel processen gevoerd tegen de gemeente Zaanstad en ambtenaren staan voor de rechtbank gewoon te liegen. Dan zeggen ze tegen de rechter: de raad heeft die stukken ter beoordeling gekregen, terwijl dat helemaal niet zo is. Maar in de raad maakt bijna niemand zich daar druk om. Veel raadsleden lezen de stukken niet eens."

Zo kon ook de overlastsituatie bij de supermarkt Vomar in Poelenburg jarenlang voortwoekeren zonder dat het gemeentebestuur ingreep, vertelt Rot. "Ze keken gewoon weg, zeiden: het valt wel mee. Maar toen Ismail zijn filmpjes op internet zette konden ze er niet langer omheen."

Referendum
Waarom is Rot, die nota bene dagelijks te kampen heeft met zware reumatische pijnen, zo gedreven? "Als scholier schreef ik een scriptie over een gevangenis, die hier zou komen. Ik ontrafelde dat hele plan, maar kreeg een 5 van een leraar die actief was voor het CDA en die voorstander was van de omstreden locatie. Toen dacht ik: wat onrechtvaardig is dit! Zou dat in de politiek ook zo gaan?"

De initiator van een - succesvol - referendum over de locatie, Aart Molenaar, ging de politiek in en herinnerde zich de gepassioneerde havo-scholiere die hem had geïnterviewd. "Aart vroeg me als duoraadslid. Ik was nog maar achttien, maar mocht al direct de wethouders bevragen."

Landelijke ambities heeft ze niet, zegt ze. "Ik ben veel te emotioneel. Ik zou er als Kamerlid aan onderdoor gaan."

Onverschrokken
Maar de druk op haar zal groot worden. Juliëtte Rot is voor veel Nederlanders een symbool geworden van kalme standvastigheid en redelijkheid.

Als vrouw van 45 kilo en nauwelijks 1,65 meter neemt ze het op tegen grofgebekte, brutale jongemannen. Onverschrokken. "Ik doe altijd een stap naar voren. Nooit naar achteren. En bang ben ik niet, daar ben ik te kwaad voor."

Vandaag zou ze spreken ze met een van de vloggers. "Die mailde me. Hij was gefilmd in de Audi Q7 van zijn vader toen hij met zijn vrienden bij mij langsreed. Hij is nu bang dat z'n vader boos wordt."

Lees meer over de hangjongeren in Zaandam:
'Gewoon normaal doen, dan is er niks aan de hand' [+]

Arrestaties

Negen Zaandammers zijn maandagnacht en dinsdagochtend opgepakt in de wijk Poelenburg, meldt de politie. Het gaat om mannen in de leeftijd tussen 19 en 28 jaar en een man van 54.

De mannen werden onder andere aangehouden voor onder meer verstoring van de openbare orde, wegens het samenscholingsverbod, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, belediging van een politieagent en het rijden zonder rijbewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden