Raadslid eigenaar 'illegaal hotel'

Prins Hendrikkade 173-175 Foto Google Streetview Beeld
Prins Hendrikkade 173-175 Foto Google Streetview

VVD-gemeenteraadslid Frank van Dalen blijkt eigenaar te zijn van een complex (Prins Hendrikkade 173-175) waarin al jaren zonder vergunning een hotel wordt geexploiteerd. De brandweer heeft het complex al eind 2010 afgekeurd.

Het complex bestaat uit vierentwintig kamers/appartementen. Van Dalen kocht het (als directeur van zijnvastgoedmaatschappij Appartementen Bouw Rapenburg bv) in 2008 voor 3,8 miljoen euro.

Om aankoop en verbouwing te kunnen financieren nam het raadslid eind 2007 bij de Friesch-Groningse Hypotheekbank een hypotheek van ruim elf miljoen euro op al zijn andere vastgoed in het centrum.

Al begin 2009 constateerden inspecteurs van de dienst Bouwen en Wonen van het stadsdeel Centrum dat er in het complex illegaal een hotel werd gerund. 'De eigenaar is toen aangeschreven dat hij een illegaal hotel had en dat hij zijn activiteiten moest staken,' zegt een woordvoerder van het stadsdeel.

Van Dalen diende daarop een aanvraag in voor verbouwing van de panden tot hotel. Die vergunning is nog steeds niet verleend, maar het hotel is nog altijd open, ondanks bezwaren van de brandweer.

Het complex werd eind vorig jaar door de brandweer geïnspecteerd, waarbij bleek dat er nogal wat aan mankeerde. De brandweer eiste daarop aanpassingen. 'Brandweer en ook stadsdeel waren er toen van overtuigd dat het hotel op dat moment niet in exploitatie was, en dat er dus ook geen haast bij was.' Het hotel was wel degelijk in exploitatie, en is dat nog steeds. Maandag inspecteerde de brandweer het complex opnieuw. 'Daarbij bleek dat de eigenaar nog steeds niet aan de voorwaarden heeft voldaan.' Gisteren liet het stadsdeel Van Dalen schriftelijk weten dat hij het hotel 'op zeer korte termijn' helemaal brandveilig moet maken. 'En anders zal de tent moeten sluiten.'

Kamers in 'Prince Hendrik Apartment Suites' kosten volgens internet tot vierhonderd euro per nacht. Van Dalen zegt niets met de exploitatie van het hotel te maken te hebben. Wat het stadsdeel hem aandoet, is volgens hem 'kafkaiaans'. (Bart Middelburg)

Lees vandaag meer in Het Parool: 'Van Dalen staat met de rug tegen de muur'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden