Raadsleden Zuidoost uit fractie gezet

AMSTERDAM - De PvdA in Amsterdam Zuidoost heeft de deelraadsleden André Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest uit de fractie gezet. Ze hebben zich volgens de Amsterdamse Rekenkamer schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling bij de toewijzing van subsidies, met persoonlijk voordeel.Tijdens de deelraadsvergadering gisteravond werd duidelijk dat Bhola, Eckhardt en Doest niet langer deel uitmaken van de fractie. Wel krijgen zij van de PvdA de gelegenheid via onafhankelijk onderzoek aan te tonen dat zij onschuldig zijn. In dat geval kunnen zij bij de volgende verkiezingen opnieuw op de kandidatenlijst komen.

In de afgelopen dagen is grote druk uitgeoefend op de PvdA om het rapport van de Rekenkamer niet zonder gevolgen te laten blijven. Partijvoorzitter Ruud Koole, wethouder Lodewijk Asscher en burgemeester Job Cohen spraken harde woorden. Koole zei vanmorgen dat het niet logisch is dat de fractie een onafhankelijk onderzoek instelt terwijl de drie al uit de fractie zijn gezet op basis van het Rekenkamerrapport. Zij verliezen automatisch het lidmaatschap van de PvdA als ze hun zetel niet opgeven, aldus Koole.

Directeur Victor Eiff van de Rekenkamer heeft nooit eerder meegemaakt dat er een tegenonderzoek komt. Allen konden eerder al weerwoord geven, aldus Eiff.

De PvdA kreeg het in de deelraad zwaar te verduren. De Onafhankelijke partij Zuidoost noemde het Rekenkamerrapport keihard en onweerlegbaar. De SP sprak van een directe relatie tussen de 'achterbannenpolitiek' van de PvdA in Zuidoost en de belangenverstrengeling. ''Het is aan de PvdA dit met wortel en tak uit te roeien.''

Ook wethouder Pieter Litjens gaf toe dat er nog steeds 'een boel schort' aan verstrekking van en controle op subsidies. Hij zal voortaan elk kwartaal een uitgebreid overzicht van subsidies geven.

Lees vandaag verder in de krant:

De afrekening in Zuidoost

Vijf uur debatteerde de deelraad van Amsterdam-Zuidoost over het rapport van de Rekenkamer over belangenverstrengeling. De knopen werden doorgehakt tijdens de schorsingen. Een reconstructie.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden