Raadsleden ontstemd over besluit Defensie

Amsterdamse raadsleden en wethouder Udo Kock zijn 'verbaasd en verbijsterd', 'geschrokken' en 'teleurgesteld' over het besluit van Defensie om op het Marineterrein te blijven. Het is nu redden wat er te redden valt.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Een paar weken geleden was Udo Kock nog blij dat hij zich als wethouder bezig gaat houden met het Marineterrein. Maar op 19 juni volgde de teleurstelling, toen hij vernam dat Defensie toch blijft op het stukje Amsterdam achter het Scheepvaartmuseum. "Sommigen van u kennen mij een beetje en weten dat omgaan met teleurstellingen niet mijn sterkste kant is."

Teleurgestelde reacties vanuit politiek
De Amsterdamse politiek is domweg verbouwereerd door het bericht dat Defensie, in strijd met de gemaakte afspraken, terug komt op de afspraak om te vertrekken van het Marineterrein, zo bleek woensdagmiddag tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad.

"Een onaangename verrassing," zei Carolien de Heer (PvdA). "Wij zijn verbaasd en verbijsterd," aldus Nienke van Renssen (GroenLinks). Anton van Schijndel (Forum voor Democratie) vroeg zich af of de gemeente niet kan eisen dat Defensie zijn afspraken nakomt, die zijn tenslotte vastgelegd in een contract.

Afspraak van de baan
Defensie zou volgens deze afspraken plaats maken voor een nieuwe stadswijk met woningen, bedrijven en recreatieruimte. De gemeente was al gevorderd met het maken van plannen hierover, maar die kunnen in de prullenbak. Defensie blijkt toch te hechten aan een plek in Amsterdam vanwege de veiligheid en voor werving van nieuw personeel.


Toen Kock dit besluit vernam, pakte hij direct de auto om in Den Haag te horen wat er aan de hand is. Daarna volgden nog twee gesprekken met het ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken (Vastgoed), waarbij ook waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen aanwezig was.

"Uiteindelijk is het heel eenvoudig," aldus Kock, "zij willen op het terrein blijven. Daar kun je van alles van vinden, maar daar kunnen we niet veel tegen doen. We zouden de overeenkomst kunnen ontbinden of Defensie aan afspraken houden, maar daar schieten we niets mee op. Want dan hebben we niets."

Zijn voorstel is om te redden wat er nog te redden valt. "De hamvraag is of we op minder dan het hele terrein functies van Defensie kunnen combineren met iets moois voor de stad. Dat is verdraaide lastig, maar niet onmogelijk. Het is de moeite waard om dit vervolgtraject in te gaan."

Hij gaf aan dat Defensie ruim de helft van het terrein claimt, maar dat is voor Amsterdam onbespreekbaar. Amsterdam eist voldoende ruimte voor wonen en werken en dat het terrein wordt verbonden met de rest van de stad.

Lees ook: Defensie blijft toch op Marineterrein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden