Raadsleden in de war over nevenfuncties

AMSTERDAM - Onder Amsterdamse raadsleden bestaat grote verwarring over hoe ze moeten omgaan met nevenfuncties. Politici leggen de regels daarover op geheel verschillende wijze uit.

Enkele raadsleden hebben hun functie bij een gesubsidieerde kunstinstelling opgezegd op het moment dat ze tot de raad toetraden. Anderen spreken niet over het onderwerp cultuur. VVD-raadslid Ruud Nederveen is bestuurslid van het gesubsidieerd theatergezelschap Dood Paard en woordvoerder cultuur. Hij zegt te overwegen niet mee te stemmen over de subsidie aan dat gezelschap, die onderdeel is van het Kunstenplan.

Raadsleden weten ook niet precies welke nevenfuncties ze moeten melden. Charlotte Riem Vis (PvdA) zal melden dat ze klaar-over is geworden. Lex van Drooge (CDA) heeft onder andere laten noteren dat hij erelid is van roeivereniging Nereus.

Zelfs afgezien daarvan heeft Van Drooge van alle raadsleden verreweg de meeste nevenfuncties. Hij is onder andere voorzitter van de stichting Topsport Amsterdam die dit jaar bijna viereneenhalve ton subsidie van de gemeente krijgt.
Van Drooge spreekt in de raad niet over sport. Toch vraagt hij zich af of hij die functie kan blijven vervullen. ''Ik houd dat voortdurend tegen het licht.''
Hij wil die beslissing zelf nemen. ''Ik heb genoeg grijze haren om er verstandig mee om te gaan.''

Van Drooge is ook voorzitter van het bestuur van de stichting Stadion Velodrome. De stichting huurt het stadion van stadsdeel Slotervaart voor één euro. De stichting krijgt geen subsidie, maar het stadsdeel onderhoudt de buitenkant van het stadion.

Vandaag buigen de fractievoorzitters van de politieke partijen zich in een besloten vergadering over een nieuw stuk van het gemeentelijk Bureau Integriteit over dubbelfuncties. In dat stuk spreekt het Bureau Integriteit volgens ingewijden geen oordeel uit over de nevenfuncties van de raadsleden. Er is geen screening uitgevoerd. Het Bureau benadrukt dat raadsleden hun vermenging van functies goed moeten kunnen verantwoorden. Dat is ook het advies dat diverse raadsleden kregen toen ze vragen stelden over hun combinatie van functies.

De terughoudende opstelling van het Bureau is opvallend omdat het vorig jaar, in de nasleep van de commotie in Zuidoost over nevenfuncties van deelraadsleden, adviseerde de regels aan te scherpen. Daarbij werd volksvertegenwoordigers geadviseerd afstand te doen van het voorzitterschap van een gesubsidieerde instelling, maar daar bestaat in de raad weinig enthousiasme voor. (ADDIE SCHULTE)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden