Raadsfracties willen uitleg van Halsema over wapen

Burgemeester Femke Halsema moet volledige openheid van zaken geven over het vuurwapen waarmee haar 15-jarige zoon in juli werd aangehouden. Dat stellen de raadsfracties van VVD, FvD en de PvdO. 

Burgemeester Femke Halsema.  Beeld Remko de Waal/ANP
Burgemeester Femke Halsema.Beeld Remko de Waal/ANP

FvD-fractievoorzitter Annabel Nanninga en VVD-fractievoorzitter Marianne Poot hebben de kwestie geagendeerd voor de raadscommissie algemene zaken op donderdag 26 september. ‘Een verboden vuurwapen in de ambtswoning. Dit is niet langer een privékwestie,’ vinden de partijen. 

Poot had het beeld dat de puberzoon van de burgemeester met een kermispistooltje had staan zwaaien, maar het blijkt om een onklaar gemaakte revolver te gaan. Dat vertelde Robert Oey, de man van Halsema, in een interview met NRC. “Ik was erg verbaasd toen ik het las. Ik wil dat de burgemeester hier uitleg over geeft.”

‘Nepwapen’

Poot wil alles weten over het vuurwapen.  “Waarom noemde de burgemeester het een nepwapen? Ik weet het niet. Ik wil er niet over speculeren omdat ik uitga van de oprechtheid en de eerlijkheid van de burgemeester. Maar het is nu wel tijd om goed uitleg te geven aan de gemeenteraad. Het is voor ons geen privékwestie meer, maar een serieuze zaak waarvoor de burgemeester aan de raad en de Amsterdammers verantwoording moet afleggen.’’

Ook willen de raadsleden weten ‘wat Halsema wist van het wapen dat haar man in de woonkamer had verstopt’.  “En op welke wijze was het bijvoorbeeld onklaar gemaakt? Was de revolver eenvoudig weer schietklaar te krijgen? Wanneer wist ze dat het een echt wapen was? Wat heeft ze er vervolgens aan gedaan? We hebben tal van vragen.” Poot wil niet op de antwoorden vooruitlopen en kan nog niet concluderen of Halsema de raad onjuist heeft geïnformeerd.

Reactie Halsema

Bij monde van haar woordvoerder laat Halsema weten dat zij geen weet had van het onklaar gemaakte wapen dat haar echtgenoot mee naar huis had genomen. Ook zegt zij dat er op de zolder van de ambtswoning verder geen verboden spullen liggen, iets wat Oey suggereerde in NRC.

“Uiteraard zal ik in de raad vragen beantwoorden,” zegt de burgemeester zelf. “Feit blijft dat zich iets voordeed in mijn privéleven. Daar ga ik terughoudend mee om. Mijn huis is geen publieke plek. Het is een privéwoning waar een gezin woont, waar een marktconforme huur voor wordt betaald. Dat dit appartement zich op de bovenste verdieping bevindt van de ambtswoning, maakt het privéleven van de inwoners niet tot onderwerp van het publieke en politieke debat. Het is aan de politie en het OM om onderzoek te doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden