Raadsfractie PvdA claimt budget oppositiepartijen

null Beeld

De gemeenteraadsfractie van de Amsterdamse PvdA wil 73.000 euro per jaar extra aan financiële ondersteuning. Dat gaat ten koste van de budgetten van oppositiepartijen.

Andere fracties reageren verbaasd op het voorstel, waarvan de PvdA het meest zou profiteren. 'De oppositie wordt wegbezuinigd,' aldus Pitt Treumann van Red Amsterdam.

Het PvdA-plan staat in een brief van fractievoorzitter Frank de Wolf aan de andere acht fractieleiders. Hij bepleit een nieuwe verdeelsleutel voor de 1,6 miljoen euro aan 'fractieondersteuning' die jaarlijks wordt uitgekeerd. Daarvan betalen fracties medewerkers en onkosten voor bijvoorbeeld onderzoek en advies.

In Amsterdam wordt al jaren zestig procent van het totale budget gelijkelijk over de fracties verdeeld; iedere fractie incasseert 109.480 euro. De resterende veertig procent wordt verdeeld op basis van het zeteltal. Het gaat om 15.000 euro per zetel. Volgens het bestaande systeem krijgt de PvdA als grootste partij (vijftien zetels) in 2012 ruim 328.000 euro. De drie eenmansfracties krijgen elk 124.077 euro.

De Wolf wil de verdeelsleutel omdraaien: veertig procent gelijkelijk over de negen fracties verdelen en zestig procent naar rato van het zeteltal. Dan krijgt de PvdA ruim vier ton. Ook de andere grote fracties gaan er op vooruit. Gezamenlijk krijgen collegepartijen PvdA, VVD en GroenLinks er bijna 110.000 euro bij. Datzelfde bedrag levert de oppositie in. Grootste verliezers zijn de eenmansfracties, die bijna een kwart van hun budget verspelen.

Volgens De Wolf doet dit meer recht aan de verkiezingsuitslag. Bij de verkiezingen van 2010 kwamen veel kleine partijtjes in de raad, die nu onevenredig worden bevoordeeld, is de redenering. De Wolf wijst er op dat Rotterdam en Den Haag een systeem hanteren dat nog gunstiger is voor grote fracties.

De oppositiepartijen verwerpen het plan - inclusief D66, dat er als enige in het oppositiekamp op vooruit zou gaan. Maar ook de VVD, coalitiepartner van de PvdA, plaatst kanttekeningen. 'Ik ben een beetje verbaasd dat de PvdA tijdens het spel de regels wil veranderen,' zegt fractieleider Robert Flos. 'Aan het begin van elke collegeperiode wordt de verdeelsleutel bepaald, zodat de fracties meerjarenbegrotingen kunnen maken en personeel zekerheid kunnen bieden. Ik ben benieuwd waarom de PvdA dit niet meteen na de verkiezingen van 2010 heeft voorgesteld.'

Ook de andere fractievoorzitters hekelen het moment dat de PvdA kiest. 'Als je nu snijdt in fractiebegrotingen voor 2012, kan dat over een paar maanden leiden tot ontslagen,' aldus Jan Paternotte (D66). 'De vorige periode hadden wij maar twee zetels. Toen hebben we gemerkt dat het heel goed is dat kleine partijen ondersteuning hebben. Democratie betekent in Amsterdam niet the winner takes all.'

Marijke Shahsavari (CDA) en Laurens Ivens (SP) noemen de PvdA Rupsje Nooitgenoeg. Ivens verwerpt de verwijzing van De Wolf naar andere steden. 'Daar zijn de spreektijden veel gunstiger voor kleinere fracties. Maar daar hoor je de PvdA niet over. Ik snap ook niet waaraan ze al het geld denken uit te geven. Wij vinden nu al dat we met dertig procent minder toe kunnen.' (Bas Soetenhorst)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden