Raadsenquête Noord/Zuidlijn van start

AMSTERDAM - Vandaag is de Amsterdamse raadsenquête naar de problemen rond de Noord/Zuidlijn officieel begonnen. De gemeenteraad installeerde vanmiddag een commissie onder leiding van CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen, die antwoord hoopt te vinden op de vraag: hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Toen het stadsbestuur vorige maand besloot dat oud-minister Cees Veerman zich met een commissie moet buigen over de toekomst van de metrolijn, achtten collegepartijen GroenLinks en PvdA de tijd rijp voor een enquête. Daarop was al eerder aangedrongen door de SP, maar tot dan toe was een raadsmeerderheid tegen. De verzakkingen langs de Vijzelgracht, de torenhoge financiële overschrijdingen en het aftreden van wethouder Tjeerd Herrema bracht de raad op andere gedachten.

Uiterlijk begin juli rapporteert de commissie-Limmen. De commissie onderzoekt het besluitvormings- en uitvoeringsproces tot de dag van vandaag. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de omstreden financiële afspraken, waarbij Amsterdam en niet het rijk voor alle tegenvallers opdraait. In het verleden verzekerden wethouders juist dat Amsterdam geen financiële risico's liep.

Zaken die aan bod komen, zijn:
- Is de raad goed geïnformeerd?
- Welke maatregelen zijn genomen om de bouwrisico's te beperken?
- Waarom belandden in de belangrijkste contracten met aannemers alle risico's bij de gemeente?
- Is de organisatie rond de aanleg op orde?

In het voorjaar volgen openbare verhoren, waarbij betrokkenen onder ede staan.

Tot mensen die worden opgeroepen, behoren vermoedelijk de ex-wethouders Geert Dales, Mark van der Horst (beiden VVD), Frank Köhler (GroenLinks), Duco Stadig (PvdA) en Ernst Bakker (D66). Ook burgemeester Job Cohen zal worden bevraagd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden