Raadselachtige dood getuige tegen Holleeder

AMSTERDAM - Voormalig advocaat Bram Zeegers (58), die vele verklaringen heeft afgelegd tegen Willem Holleeder en diens vermoede criminele organisatie, is vannacht rond kwart over drie dood gevonden in zijn woning aan de De Lairessestraat in Amsterdam-Zuid. Hij lag in bad. Zijn vriendin was onwel. Zij is in een ziekenhuis behandeld en in het belang van het onderzoek aangehouden.De politie spreekt van 'verdachte omstandigheden' en bevestigt noch ontkent dat sprake is van zelfdoding. ''We houden alle mogelijke scenario's nog open,'' zeiden politie en justitie vanmorgen. ''We sluiten gezien de omstandigheden een misdrijf niet uit.''

Zeegers legde tussen september 2004 en oktober 2006 vijftien - aanvankelijk geheime - 'kluisverklaringen' af tegen Holleeder, die hij vorige week maandag en dinsdag in de rechtbank toelichtte. Als een van de laatste vertrouwelingen van de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra hoorde Zeegers van hem hoe Endstra door Holleeder 'voor 32 miljoen euro' was afgeperst.

Om niet herkend te worden, zat Zeegers in 'de bunker' van de rechtbank achter een zwart kamerscherm, maar Holleeder kon hem gewoon zien. Het doek was slechts geplaatst om Zeegers - op diens verzoek - van het publiek af te schermen. Zeegers maakte een kalme indruk en formuleerde zijn uitspraken rustig en zorgvuldig, ook toen Holleeder zelf hem indringende vragen stelde. Zeegers wekte niet de indruk van een man in doodsnood.

Zeegers zag dit jaar af van het door justitie aangeboden getuigenbeschermingsprogramma, omdat hij 'zo niet wilde leven'. Wel nam justitie zelf beschermingsmaatregelen. Zeegers' kinderen hadden hem ten sterkste afgeraden tegen Holleeder te getuigen, maar hij vond dat hij dat voor Endstra en 'voor de rechtsstaat' wel moest doen.

Een buurtbewoner zag vanmorgen hoe om vier uur de onwel geworden vriendin op een brancard een ziekenauto werd ingedragen. Het lichaam van Zeegers lag nog de hele ochtend in zijn woning.

De rechtbank hervatte vanmorgen gewoon het strafproces tegen Holleeder en zijn medeverdachten, waarin deze weken de afpersing van Endstra wordt behandeld.

Rechtbankvoorzitter Rino Verpalen vond het 'op zijn plaats even stil te staan bij de dood van Bram Zeegers, die we vorige week twee dagen hebben gehoord', maar ging op de omstandigheden rond Zeegers' dood verder niet in.

Politie en justitie gaven aan het begin van de middag een korte persconferentie waarin 'zeer beperkt' werd ingegaan op Zeegers' overlijden.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van Willem Holleeder zei vanmorgen dat zijn cliënt het nieuws 'voor kennisgeving' heeft aangenomen. ''Willem had het ook liever anders gezien. De relatie tussen Holleeder en Zeegers was gewoon goed. Dat is altijd zo geweest. Ze hebben elkaar na het verhoor van vorige week gewoon een hand gegeven.''

Het zal volgens persofficier van justitie Hanneke Festen van het Amsterdamse parket 'nog enige tijd duren' voordat de resultaten van de sectie op Zeegers' lichaam bekend worden.

De plotselinge dood van Zeegers doet niets af aan zijn verklaringen, meent het Openbaar Ministerie. ''Zeegers heeft een reeks verklaringen afgelegd en is uitgebreid ter zitting gehoord. Zijn dood verandert niets aan de inhoud van die verklaringen.''

Jurjen Pen, de advocaat die Zeegers vorige week twee dagen bijstond in de rechtszaal, had vanmorgen geen commentaar op het overlijden van Zeegers. Hij wil eerst de doodsoorzaak weten.

Dode getuigen

Bram Zeegers is de vierde getuige die is overleden in de zaak tegen Willem Holleeder.Willem Endstra: de vastgoedmagnaat die bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de recherche vijftien geheime verklaringen had

afgelegd over de afpersing door Holleeder cs, werd op 17 mei 2004 geliquideerd.Kees Houtman: ook vermeend slachtoffer van Holleeder cs, werd op 2 november 2005 voor zijn woning in Osdorp doodgeschoten.Thomas van der Bijl: de criminele kroegbaas die als anonieme getuige zou opdraven in het proces tegen Holleeder, werd in april 2006 in zijn café De Hallen doodgeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden