Raadsbrede steun voor erfpachtplannen

PvdA en GroenLinks leken woensdagmiddag in een vergadering met gemeenteraadsleden niet langer vast te houden aan alle voorwaarden die zij stelden aan hun politieke steun voor het nieuwe Amsterdamse erfpachtsyteem.

PvdA en GroenLinks leken niet langer vast te houden aan alle voorwaarden die zij stelden voor het nieuwe erfpachtsysteem. Beeld anp
PvdA en GroenLinks leken niet langer vast te houden aan alle voorwaarden die zij stelden voor het nieuwe erfpachtsysteem.Beeld anp

Wethouder Eric van der Burg (VVD, Ruimtelijke Ordening) omarmde in een raadscommissie het aanbod van de PvdA en GroenLinks om de erfpachtvoorstellen te steunen. Daarmee komt een bijna raadsbrede steun voor de plannen omtrent het omstreden erfpachtdossier in beeld.

PvdA en GroenLinks lanceerden hun voorstel woensdag met een ingezonden brief in Het Parool. Als voorwaarde aan de steun verbonden ze diverse eisen. Een van de belangrijkste daarvan is dat PvdA en GroenLinks met de collegefracties wilden meepraten. Van der Burg wees dit voorstel tot achterkamertjespolitiek resoluut van de hand. Hij zei in de raad met alle partijen te willen praten. PvdA en GroenLinks kwamen hier later niet meer op terug.

Tweetrapsraket
Op de eis van PvdA en GroenLinks om het erfpachtvoorstel niet langer als tweetrapsraket te hanteren ging Van der Burg niet in. Het college wil eerst een besluit voorleggen over de invoering van eeuwigdurende erfpacht voor nieuw uit te geven grond. Later komt een plan voor een overstapregeling voor de huidige huizenbezitters met grond of erfpacht.

Van der Burg zegde wel toe dinsdag eerst te komen met een brief over onder meer de wijze van grondwaardebepaling. Woensdag besluit de gemeenteraad over het eerste deel van het erfpachtvoorstel.

Canonpercentage
Veel vragen waren er over het canonpercentage, te vergelijken met de rente die boven op de canon betaald moet worden. In rekenvoorbeelden rekent het college op 4,5 tot bijna 7 procent, terwijl de werkelijke kosten van de gemeente rond de twee procent liggen. De rest van het percentage is opgebouwd aan risico-opslagen, terwijl de gemeente in het erfpachtdossier volgens critici 'nul risico' loopt.

VVD-raadslid Daniël van der Ree zei na afloop dat hij denkt dat PvdA en GroenLinks niet hoog van de toren zullen blazen. Brahim Abid (PvdA) zegt echter dat alles staat of valt met de brief van Van der Burg. Als daarin geen tegemoetkomingen staan zullen PvdA en GroenLinks volgens hem tegen de erfpachtplannen stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden