Raad wil straatintimidatie strafbaar stellen

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft woensdag ingestemd met een verbod op straatintimidatie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie Amsterdamse vrouwen ongewenste aandacht krijgen, bijvoorbeeld door nafluiten of joelen. VVD en CDA hebben het initiatief genomen om sissen, schelden, agressief, discriminerend en provocerend gedrag jegens vrouwen aan te pakken.

Die aanpak is niet eenvoudig. Het Wetboek van Strafrecht volstaat niet. Dus stelde het college voor om vervolging mogelijk te maken via gemeentelijke regels, ofwel de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Waar nu nog aangifte nodig is, wordt in de nieuwe situatie de constatering van een handhaver voldoende om straatintimidatie te beboeten. De rechter moet dit dan vervolgens beoordelen. De handhavers krijgen een instructie over wanneer moeten ze optreden en wanneer niet.

Zie ook: Straatintimidatie in Amsterdam: 'Iedere vrouw wordt weleens nageroepen'

Landelijk invoeren?

Niet alleen in Amsterdam is het intimidatieverbod een onderwerp op de politieke agenda. De PvdA dient woensdag ook een intiatiefwet in bij de Tweede Kamer. Een groot deel van de Kamer steunt het idee.

Het CDA is positief over een landelijk intimidatieverbod en de ChristenUnie heeft het zelfs in het verkiezingsprogramma opgenomen. De VVD wil eerst afwachten hoe het in Amsterdam uitpakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden