Raad wil opheldering over geheime campagne

Diverse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering over het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente.

Diverse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering over het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente. Beeld anp
Diverse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering over het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente.Beeld anp

Goed ingevoerde bronnen rondom de projectgroep radicalisering en polarisatie op de Stopera, bevestigen aan Het Parool dat de ontslagen antiradicaliseringsambtenaar Saadia A.-T. slachtoffer is geworden van een nietsontziende machtsstrijd op het Amsterdamse stadhuis.

Haar afdeling moest worden 'witgewassen' en ontdaan van moslims. Het gevolg is dat de stad nu zijn netwerken van informanten over radicalisering kwijt is.

Op de achtergrond speelt de vertrouwelijke 'grijscampagne', waarvan de documenten dit weekend uitlekten naar Elseviers Weekblad.

Op advies van de Ierse radicaliseringsexpert David Kenning ontwikkelde de gemeente een gefilmd dagboek op internet, waarin een getroebleerde jonge Marokkaan in straattaal zijn luisteraars meeneemt in zijn tocht naar verlichting. Essentieel onderdeel van de aanpak was dat niemand kon zien wie de eigenlijke afzender van de filmpjes was.

Het project zou zijn opgezet in opdracht van de onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Volgens het blad werden de raad en wethouders er niet over geïnformeerd.

'Alles boven tafel'
CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma noemt het verhaal 'bizar' en vindt dat "alles nu boven tafel moet," VVD-raadslid Marianne Poot spreekt van een "heftig artikel" en wil dat de onderste steen bovenkomt. "Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd?" Raadsleden bespreken de kwestie donderdag in een commissievergadering.

Ook PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman wil graag meer informatie. "Het roept bij mij heel veel vragen op. Donderdag hebben we een debat met de locoburgemeester. Mijn eerste vraag zal zijn of dit waar is,'' zegt ze tegen AT5.

Sinds afgelopen week is wethouder Eric van der Burg van de VVD locoburgemeester. Hij nam het stokje over van Kajsa Ollongren (D66), die is beëdigd als minister van Binnenlandse Zaken.

'Zorgvuldige reactie'
Een woordvoerder van het gemeentebestuur liet zondag weten dat de "Aannames en conclusies in de berichtgeving van Elsevier vragen om een zorgvuldige reactie. Daarom zetten we de komende dagen eerst de feiten op een rij. De locoburgemeester bespreekt de actuele situatie donderdag met de gemeenteraad."

Lees ook: Saadia A.-T. slachtoffer 'witwasoperatie' Stopera

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden