Raad wil nette concurrent Airbnb naar Amsterdam halen

De Amsterdamse gemeenteraad wil onderzoeken of het mogelijk is een nette concurrent van Airbnb en Booking in de markt te krijgen. ‘We moeten de regie in handen nemen.’

null Beeld anp
Beeld anp

De drie grote platforms voor vakantieverhuur Airbnb, Booking en HomeAway staan inmiddels op de zwarte lijst van de gemeenteraad. Deze bedrijven hebben ook een laatste poging genegeerd om in gesprek te gaan met de politiek.

De gemeenteraad had deze partijen uitgenodigd voor een ‘meeting’, maar Airbnb, Booking en HomeAway willen alleen komen praten als ook andere partijen worden uitgenodigd: hotels, Schiphol, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de cruiseterminal en rechtsgeleerden.

Onoverbrugbaar verschil

De gesprekken van dit drietal met wethouder Laurens Ivens liggen al maanden stil. En die komen ook niet meer op gang, zei wethouder Laurens Ivens woensdag tegen de raad. Er bestaat een onoverbrugbaar verschil van mening over de maatregelen die Amsterdam neemt om de overlast door vakantieverhuur te beperken.

Nu deze sessie niet doorgaat, voert de gemeenteraad de druk verder op, zonder deze platforms. Een meerderheid wil onderzoeken of het mogelijk is een nette tegenkracht in de markt te krijgen. Zoiets als Fairbnb; een partij die zich wél aan de regels houdt en meewerkt om fraude tegen te gaan. Maar Fairbnb is nog niet in de lucht.

Rug naar de stad

“We moeten kijken hoe we zelf de regie kunnen nemen,” zegt Tom Leenders van de PvdA. Gerjan van den Heuvel (ChristenUnie): “Airbnb is geen lastige puber die tegenwerkt, maar een ondermijnende kracht die met rug naar de stad staat. Een partij die heel aardig doet in het openbaar, maar ondertussen overtredingen faciliteert.” De raad steunde dit voorstel van de PvdA unaniem.

Van den Heuvel pleit ook voor meer handhaving, omdat recent bleek dat verhuurders de regels nog altijd massaal overtreden en lak hebben aan de meldplicht. De VVD wil meer geld voor handhaving. “Als we bestaande regels handhaven, kunnen we de uitwassen bestrijden en kan vakantieverhuur een bijdrage leveren aan de stad,” aldus Daan Wijnants.

Wethouder Ivens heeft recent gesprekken gevoerd met Fairbnb en die waren, volgens hem, ‘een verademing.’ Maar, zo vulde hij aan, ‘een woning niet aanbieden voor vakantieverhuur is ook een optie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden