Raad wil hoe dan ook extra handhavers op de Wallen

De Amsterdamse gemeenteraad wil meer toezicht en handhaving op de Wallen. VVD en D66 werken aan een eigen plan voor meer gemeentelijke handhavers in de rosse buurt, hoewel een motie van de oppositiefracties hierover vorige week geen steun kreeg.

Ton Damen en Hanneloes Pen
Aanleiding voor de nieuwe maatregelingen is onder andere de toenemende drukte. Beeld Elmer van der Marel
Aanleiding voor de nieuwe maatregelingen is onder andere de toenemende drukte.Beeld Elmer van der Marel

Het nieuwe plan voor extra handhavingsambtenaren op de Wallen en andere onrustige gebieden in de stad komt van VVD, D66 en de SP. Details zijn nog niet bekend. Aanleiding is de toenemende drukte en het stijgende aantal geweldsincidenten.

VVD-fractieleider Marja Ruigrok bevestigt dat er meer mankracht moet komen: "Wij zijn altijd voor goede handhaving. Maar voor het Wallengebied willen we nu echt snel op zoek gaan om de capaciteit te vergroten."

Ook meer politie
D66 laat weten met de VVD mee te werken aan het nieuwe handhavingsplan voor de Wallen. Ook de SP-woordvoerder zegt achter het idee van meer handhaving te staan. Nog onduidelijk is waar de financiering vandaag moet komen.

Alle Amsterdamse fracties vinden dat er eigenlijk ook meer politie in het gebied aanwezig moet zijn. Maar daar gaat de Amsterdamse raad niet direct over, zodat de meeste fracties daar geen nadere uitspraken over willen doen. Alleen Rutger Groot Wassink (GroenLinks) denkt er anders over. "Wij kunnen best tegen de burgemeester zeggen dat meer politie nodig is. Dat kan hij dan ook met landelijke politie-organisaties bespreken."

Bevoegdheden
Diederik Boomsma (CDA) is met Sofyan Mbarki (PvdA) pleitbezorger van het oppositieplan voor meer bijzondere opsporingsambtenaren (boa's), die minder bevoegdheden hebben dan de politie.

Boomsma ziet toch een belangrijke rol voor hen: "Ze mogen boetes uitdelen, hebben pepperspray en een stok. Bij opstootjes of overlast kunnen ze optreden en een de-escalerende rol innemen. Ook 's nachts moet er meer toezicht zijn. Uiteindelijk kunnen ze alsnog politie bellen."

Vuur en vlam
Ook Mbarki bepleit ingrijpen: "Wij voelen allemaal langzaam maar zeker dat daar op de Wallen iets aan het gebeuren is." Hij zegt dat de aanwezigheid van politie te wensen overlaat. "Een van de belangrijkste veranderingen dat er geen politiebureau Beursstraat meer is. Het argument van de politie was dat zij werkt met basisteams, politieteams die veel meer op straat zijn in plaats van dat politie vanaf het bureau moet uitrukken."

Maar het is allemaal niet voldoende, vindt Mbarki. Daarom moet de raad voor meer handhavers zorgen. Geld mag geen struikelblok vormen, stelt hij. "Als je weet dat een wijk in vuur en vlam staat moet je niet zeuren. Dan moet je over de brug komen met meer geld."

De motie van CDA en PvdA stelde voor één jaar eerder drie miljoen euro uit te trekken voor de handhaving, die te bekostigen uit de verhoging van de toeristenbelasting in het centrum van vijf naar zes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden