Raad wil extra geld voor beter toegankelijke stad

De gemeenteraad wil vijf miljoen euro uittrekken om de stad in een hoger tempo toegankelijker te maken voor mensen met een handicap.

Volgens de indieners telt de stad nog te veel knelpunten voor mensen die slecht ter been zijn of niet goed kunnen zien Beeld ANP

Het komt nog te vaak voor dat Amsterdammers in een rolstoel of met een rollator stuiten op te hoge stoepen, losliggende tegels of een bus die ontoegankelijk is, vinden D66, PvdA, VVD, SP en GroenLinks, samen goed voor een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

De vijf partijen zullen hiervoor donderdag een amendement indienen. "Diverse partijen zijn al langer bezig met dit onderwerp," zegt Meltem Kaya van D66, "daarom hebben we besloten samen te werken."

Volgens de indieners telt de stad nog te veel knelpunten voor mensen die slecht ter been zijn of niet goed kunnen zien. "Zo is onlangs een stadsdeelkantoor helemaal opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor rolstoelen, maar dan is het weer erg lastig om er te komen voor mensen met een beperking. Dan is het pleintje voor het kantoor onbegaanbaar, of de halte bij tram of bus te hoog," aldus Kaya.

Tempo maken
Volgens Femke Roosma van GroenLinks zijn zelfs loketten van de gemeente niet altijd goed toegankelijk. "Mensen komen wel binnen, maar niet op een fatsoenlijke manier."

De stad is op diverse terreinen al bezig met betere toegankelijkheid, maar de partijen willen tempo maken. "We zien zo veel knelpunten, dan kun je niet zeggen dat we die meenemen bij de eerstvolgende verbouwing of aanpassing," aldus Roosma. De vijf fracties willen dit en volgend jaar 2,5 miljoen vrijmaken uit een potje voor tegenvallers bij de decentralisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden