nieuws

Raad wil extern onderzoek naar erfpachtbeleid Amsterdam

De gemeenteraad wil een extern onderzoek laten uitvoeren naar het gevoerde erfpachtbeleid tussen 2000 en 2019. Centraal staat de vraag of consumenten bij de overstap naar het nieuwe stelsel voldoende gewaarborgd zijn.

Beeld ANP

Het onderzoek zal zich onder meer richten op de totstandkoming van het nieuwe, eeuwigdurende erfpachtstelsel, waarbij huizenbezitters hun erfpacht voor altijd kunnen afkopen of de canon eeuwig kunnen vastklikken. Een groep erfpachters protesteert al geruime tijd tegen dit nieuwe stelsel. Zij vinden onder meer dat de belangen van de huizenkopers onvoldoende zijn beschermd. 

Koen de Lange, voorzitter van de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam, verzamelde voldoende handtekeningen voor een volksinitiatief voor een raadsenquête naar het erfpachtbeleid. Dat is het zwaarste controlemiddel waarover de gemeenteraad beschikt, met openbare verhoren onder ede. Dit gaat een meerderheid van de raad te ver, ook al omdat er al een raadsenquête naar de gang van zaken omtrent afvalcentrale AEB in aantocht is. Nog een enquête zou teveel van de ambtenaren vergen.

Alternatief voorstel

Daarom diende een ruime meerderheid van de raad een alternatief voorstel in voor een extern onderzoek. Dit krijgt steun van oppositiepartijen CDA, Partij voor de Dieren, VVD, Forum voor Democratie, ChristenUnie, Partij van de Ouderen, Denk en coalitiepartij D66. Anton van Schijndel, die na zijn vertrek bij Forum voor Democratie verder gaat als Liberaal Conservatieve Fractie, steunt het voorstel ook. Stemming over dit voorstel gaat schriftelijk en de uitslag hiervan is pas volgende week bekend. Dit komt doordat de gemeenteraad via internet vergadert in verband met de coronacrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden