Raad wantrouwt NZ-lijn

AMSTERDAM - Bij raadsleden groeit de twijfel over de Noord/
Zuidlijn. Ze zijn geschokt over de nieuwe verzakkingen die zijn opgetreden vlak nadat de verzekering was gekomen dat het in orde was.

Zes dagen geleden kondigde wethouder Tjeerd Herrema aan dat het werk hervat zou worden nadat het sinds juni stil had gelegen na eerdere verzakkingen. ''We hebben alle stappen doorlopen om op een verantwoorde manier weer aan de slag te gaan,'' aldus Herrema in een persbericht.

De raadsleden vragen zich af hoe het kan dat binnen een dag nadat het werk is hervat, er opnieuw verzakkingen optreden. Ook willen ze weten waarom het speciale monitoringssysteem niet voor de verzakkingen heeft gewaarschuwd.

''Het vertrouwen in het project heeft een knauw gekregen,'' zegt VVD-raadslid Robert Flos. ''Dat moet herwonnen worden.'' Hij wijst erop dat het boren van de metrotunnel nog moet beginnen.

''Wat moet je nog geloven?'' vraagt D66-fractievoorzitter Ivar Manuel zich af. ''Er is ons verzekerd dat alle risico's onder controle waren. Je wordt er moedeloos van.''
GroenLinks-raadslid Barn Geurts vindt dat er 'extra druk' komt op het Noord/Zuidproject door het nieuwste incident.

Verschillende raadsleden zijn gisteravond naar de Vijzelgracht gegaan om zich persoonlijk op de hoogte te stellen. Alle politici zijn zeer begaan met de bewoners die hun huis hebben moeten verlaten door de nieuwe verzakkingen langs het Noord/Zuidtracé. PvdA-raadslid Myriam Bergervoet: ''Dit is dramatisch voor bewoners.''

''Blijkbaar is de bouwmethode niet veilig,'' zegt Flos. ''Het monitoringssysteem heeft niet goed gewerkt. En van buurtbewoners heb ik begrepen dat informatie over de eerdere verzakking niet goed genoeg was.'' Een manier om het vertrouwen te herwinnen is volgens Flos om de informatie aan bewoners te verbeteren.

SP-raadslid Meta Meijer noemt de nieuwe tegenslag 'desastreus'. ''Het zal weer een flinke aanslag op de portemonnee en op de tijd betekenen. Verhalen dat de Noord/Zuidlijn niet duurder wordt en niet langer gaat duren, die geloof ik niet meer.''
Bergervoet zegt dat de Noord/Zuidlijn 'een heel ingewikkeld project is'. Ik ga ervan uit dat de mensen die eraan werken, competent zijn. We moeten eerst de feiten kennen voor we een oordeel kunnen geven.'' (HET PAROOl)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden