Raad: vrije tijden winkels

Het stadsbestuur is tegen, omdat er geen animo zou zijn bij ondernemers om langer open te zijn. © anp

Een krappe meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad wil het mogelijk maken zeven dagen in de week 24 uur per dag te winkelen.

Het stadsbestuur is tegen, omdat er geen animo zou zijn bij ondernemers om langer open te zijn. 'Wat lost dit op? Stadsdelen willen het niet, de kamer van koophandel niet, MKB Amsterdam niet,' zei wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken) gisteren. 'Eigenlijk wil niemand het. En er komen misschien wel ondernemers op af waaraan de politie de handen vol heeft. De kosten wegen niet op tegen de baten.'

Toch wil de raad het wel. D66, VVD en GroenLinks vormen met Partij voor de Dieren en Red Amsterdam een nipte meerderheid. Zij keren zich tegen de huidige 'vrijheidsbeperkende' regels voor openingstijden.

De PvdA twijfelt sterk, SP en CDA zijn tegen. De christendemocraten zijn vooral gekant tegen winkelen op zondagochtend. 'Het is gezond en heilzaam om een gemeenschappelijk rustpunt in de week te hebben,' zei CDA'er Diederik Boosma. PvdA-raadslid Liselore van der Heijden leek gevoelig te zijn voor de bezwaren: 'In een democratie heeft de meerderheid oog voor de minderheid.'

Gehrels beloofde bij bestuurders uit de stadsdelen te polsen of er toch behoefte is aan het volledig vrijgeven van de openingstijden. De eenmansfractie Red Amsterdam deed nog een mogelijk compromis aan de hand, waarbij alleen op speciaal aangewezen plaatsen winkels en horeca 24 uur per dag open mogen zijn.

Dezelfde partijen die de regels voor openingstijden willen schrappen voor winkels, willen dit in een later stadium ook voor horeca. (Het Parool)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden