Raad vraagt minister Grapperhaus om meer politiecapaciteit

Het stadhuis heeft de hoop gevestigd op 'Amsterdammer' Ferdinand Grapperhaus, tevens minister van Justitie en Veiligheid, om de hoofdstedelijke politie meer armslag te geven.

Sinds het drama op Wittenburg klinkt de roep om méér politie met hernieuwde kracht.Beeld anp

Op korte termijn komen burgemeester Jozias van Aartsen, politiecommissaris Aalbersberg, de landelijke politietop en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bijeen om de Amsterdamse noden te bespreken.

Sinds het drama op Wittenburg klinkt de roep om méér politie met hernieuwde kracht, zoals die al vaker klonk na ingrijpende schietpartijen in de stad.

De gemeenteraad nam woensdag unaniem een motie aan waarin Van Aartsen werd opgeroepen om aan het Binnenhof om aandacht te vragen voor het gebrek aan agenten.

Boze brief
Maar GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink was eerlijk. "We hebben al drie of vier keer een boze brief aan Den Haag gestuurd. We moeten het doen, maar ik ben niet positief dat het deze keer wel wordt opgelost."

Van Aartsen schaarde zich achter die opmerking van Groot Wassink. "Het succes van onze gang naar het Binnehof is ongewis. Want de minister heeft na de kabinetsformatie 267 miljoen extra ontvangen, terwijl de regiokorpsen in totaal om 1 miljard euro extra hadden gevraagd. Deze minister zit er kort en heeft te weinig geld gekregen."

Niet horen
Reinier van Dantzig van D66 hoopt dat de 'Amsterdammer' Grapperhaus op Justitie en Veiligheid meer oog heeft voor de situatie in zijn thuisstad, dan zijn voorgangers.

"Onze vorige burgemeester kreeg veel gedaan, maar op dit dossier leek het alsof ze ons niet wilden horen. So much voor law and order op het voormalige ministerie van V&J", sneerde hij naar de VVD. "Laten we hopen dat een Amsterdamse CDA'er op het departement meer oplevert."

Capaciteit
De burgemeester zit binnenkort met de landelijke justitietop, en heeft nog wel een paar argumenten paraat waarom de hoofdstad in de nasleep van de schietpartij meer capaciteit moet krijgen. Maar hij blijft voorzichtig. "Het verhaal van deze stad zit, ook intellectueel, goed in elkaar. Zelfs als er meer capaciteit beschikbaar komt, lopen die niet al een jaar later door de stad."

Lees ook: De stad is veiliger, maar de druk op politie is zwaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden