Raad voor Cultuur wil geld naar nieuwe genres

De Amsterdamse culturele instellingen P/////AKT, TAAK, Stichting El Hizjra en het literaire tijdschrift De Gids krijgen als het aan de Raad van Cultuur ligt een eenmalige subsidie.

Jet Bussemaker. Beeld ANP
Jet Bussemaker.Beeld ANP

De geldbedragen variëren van 50.000 tot ruim 100.000 euro. De raad heeft minister Jet Bussemaker (OCW) geadviseerd in totaal een miljoen euro te verdelen over dertien culturele instellingen die een plek bieden aan vernieuwende genres.

Naast de vijf Amsterdamse instellingen moeten volgens de raad ook Noorderlicht, DOX, Worm, Onomatopee, BioArt Laboraties, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Textielmuseum | Textiellab, Het Nationaal Jeugdorkest en Jeugdorkest Nederland, Crossing Border en Boekie Boekie subsidie ontvangen.

Niet-westers
Deze instellingen hebben volgens de raad oog voor jongere generaties, cultureel diverse makers of een ander publiek. Dat is nodig, zo meent het adviesorgaan, omdat de huidige cultuursector geen afspiegeling is van de veranderende bevolkingssamenstelling.

"Instellingen met een vernieuwend, niet-westers aanbod en nieuwe publieksgroepen zijn nog te weinig zichtbaar. Bovendien weten zij minder goed de weg naar de subsidiekanalen te vinden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden