Raad voor Cultuur: Maak van AT5 veertiende regionale omroep

De Raad voor Cultuur vindt dat AT5 een volwaardige regionale omroep moet worden die Amsterdam en het gebied om de stad heen bedient.

Hanneke Keultjes
Opnames van het programma Zwoele Stad, dat AT5 in de zomermaanden opneemt op locatie. Beeld Rink Hof
Opnames van het programma Zwoele Stad, dat AT5 in de zomermaanden opneemt op locatie.Beeld Rink Hof

NH kan zich dan richten op de rest van de provincie, stelt het adviesorgaan van regering en parlement. De twee zenders fuseerden in 2011.

Daarmee onderschrijft de Raad de conclusies van de Amsterdamse Kunstraad (AKr), die donderdagochtend een rapport over de toekomst van AT5 publiceerde.

Het Parool maakte de belangrijkste conclusies van het rapport eerder deze maand al bekend. AKr-voorzitter Felix Rottenberg meent dat Amsterdam een eigen, volwaardige stadszender nodig heeft en vindt dat AT5 de veertiende regionale omroep van ons land moet worden.

Signaal
Die beslissing moet echter in Den Haag worden genomen. Dat de adviesraad van kabinet en Kamer de conclusies van AKr onderschrijft, kan gezien worden als een belangrijk signaal.

De AKr verwacht dat de toekomst van AT5 en NH maandag, als de Tweede Kamer de mediabegroting bespreekt, aan de orde komt. NH/AT5-directeur Paul van Gessel zei eerder al dat een zelfstandig AT5 niet ten koste mag gaan van het budget van NH.

Volgens de Raad hebben grootstedelijke regio's eigen sociale, economische en culturele verbanden.

De omroep van de provincie sluit dan niet aan bij de belevingswereld van een kijker in Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam, vindt de Raad.

Zuid-Holland
De 'stadsgewesten' zijn 'hierdoor beter in staat zijn regionale betrokkenheid te organiseren en een spilfunctie in de lokale en regionale journalistiek te vervullen', schrijft de Raad in een bijlage bij het rapport van de AKr.

Als voorbeeld wordt Zuid-Holland aangehaald, waar twee omroepen een verschillend publiek bedienen: RTV Rijnmond richt zich op de regio Rotterdam en de Drechtsteden terwijl Omroep West de rest van de provincie bedient.

null Beeld .
Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden