Raad verkeerd geïnformeerd over erfpachtreferendum

De gemeenteraad is verkeerd geïnformeerd over de mogelijkheid om een referendum te houden over de erfpacht.

Ruben Koops
De coalitiepartijen houden uitstel van het nieuwe erfpachtbeleid vooralsnog tegen. Beeld anp
De coalitiepartijen houden uitstel van het nieuwe erfpachtbeleid vooralsnog tegen.Beeld anp

De oppositie is laaiend en wil dat de historische stemming over het nieuwe erfpachtbeleid van volgende week wordt uitgesteld. Dat vindt de voltallige oppositie.

In debatten en raadsbrieven hebben burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Eric van der Burg in de afgelopen jaren gezegd dat een referendum over de overstapregeling voor erfpachters mogelijk is.

Anticlimax
De referendumcommissie met daarin juridische experts concludeerde woensdag echter dat dit wettelijk gezien niet kan. Een anticlimax, omdat een volksraadpleging al vier jaar boven de markt hangt en de laatste hoop was van vele duizenden boze erfpachters.

"Ik ben verkeerd geïnformeerd", concludeert oppositieraadslid Zeeger Ernsting (GroenLinks).

"Dit is een hele ernstige fout want het raakt aan de betrouwbaarheid van de overheid. Denk er eens aan hoe dit nu overkomt op al die tienduizenden mensen die getekend hebben voor dat referendum?" Ook het CDA is ontstemd. "Of het stadsbestuur heeft een vergissing gemaakt of er is een juridisch foefje uitgehaald om het referendum onschadelijk te maken. Het is allebei zeer kwalijk."

'Amehoela!'
De PvdA wil dat het referendum alsnog gehouden wordt. Dat kan door de referendumverordening aan te passen. Maar het stadsbestuur ziet hier niets in, omwille van de rechtszekerheid en het gevaar voor willekeur.

"Amehoela!", aldus PvdA-raadslid Marjolein Moorman. Volgende week wordt een historisch besluit genomen waarover wij verkeerd zijn geïnformeerd. Dit kan echt niet."

De coalitiepartijen houden uitstel van het nieuwe erfpachtbeleid vooralsnog tegen. D66 zegt dat het de uitspraak van de referendumcommissie bestudeert en dat het de zaak volgende week wil bespreken met burgemeester Eberhard van der Laan, die over het uitschrijven van referenda gaat.

Lees verder: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden