Raad verdeeld over Haga Lyceum tijdens spoeddebat

De gemeente wil vooral schoon schip maken bij het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Sluiting is niet aan de orde, zei burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in een spoeddebat in de gemeenteraad. "We hebben geen sluiting van de school bepleit. Wij gaan daar niet over."

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorige week meldde Halsema dat de AIVD en NCTV signalen hadden dat een deel van het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum banden heeft of heeft gehad met een terroristische organisatie. Ook zou sprake zijn van antidemocratisch onderwijs aan leerlingen. De Onderwijsinspectie is door de school tegengewerkt. Het gemeentebestuur heeft het bestuur van de school gesommeerd op te stappen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

De rechtse oppositie diende een motie in waarin het college werd opgedragen alle mogelijkheden te onderzoeken om de school per direct te sluiten. "De burgemeester sluit ook panden in de stad als daar drugs in zit. Op het Cornelius Haga wordt gif gespoten in de hersenen van kinderen. Ik kan mij voorstellen dat de burgemeester dit pand terugvraagt," aldus Marianne Poot die debuteerde als fractievoorzitter van de VVD na het vertrek van Eric van der Burg vlak voor dit debat.

Negatief oordeel
Volgens Halsema heeft de gemeente geen mogelijkheden de school te sluiten. "Dan is een negatief oordeel nodig van de Inspectie." Een school sluiten op basis van de openbare orde is in haar ogen in strijd met de rechtsstaat. "Bij ernstige en acute dreiging van de openbare orde moet je denken aan explosies en handgranaten. Zulk gevaar is er niet en dat moeten we ook niet suggereren."

undefined

Ze noemt het frustrerend dat de bevoegdheden die de gemeente heeft geen gelijke tred houden met de verantwoordelijkheid die ze voelt.

Flauw
De SP vindt het flauw dat de VVD de bal bij de gemeente legt. De partij zit al jaren in het kabinet, maar heeft niets gedaan om scholen als Cornelius Hage te kunnen voorkomen, aldus fractievoorzitter Erik Flentge.

Mourad Taimounti van Denk vindt dat VVD vlak voor de verkiezingen populisme bedrijft door sluiting van de school te opperen terwijl de partij weet dat de gemeente hierover niet gaat. Poot veroorzaakte ophef door vervolgens te suggereren dat Denk de signalen 'bagatelliseert'. PvdA en GroenLinks sprongen in de bres voor Taimounti. "Dit werp ik verre van mij," aldus Sofyan Mbarki (PvdA). Denk pleit voor een interim-bestuur die rust moet brengen op de school.

De PvdA in de gemeenteraad ziet, in tegenstelling tot partijleider Lodewijk Asscher, niets in sluiting van de school. Dat is niet in het belang van de leerlingen, die moeilijk een plek op een nieuwe school kunnen vinden, halverwege het schooljaar. "En we lossen het probleem van het verkeerde bestuur op de verkeerde plek niet op," aldus Mbarki.

Elkaar vasthouden
Volgens Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) zijn de signalen over het Cornelius Haga geen op zichzelf staand incident, maar het resultaat van jarenlange massa-immigratie, geen grenzen stellen en het ontkennen van de rol van religie bij radicalisering. Sylvana Simons van Bij1 noemde dit 'rechtse stemmingmakerij' en de oproep om de school te sluiten een 'voortdurende rechts-populistische hetze tegen de islamitische gemeenschap.'

Halsema denkt dat de meeste kracht zit in het vormen van bondgenootschappen. "Ik heb talloze mensen uit de islamitische gemeenschap zien opstaan, die willen bewaken dat islamitisch onderwijs goed is. We zijn met velen. Laten we elkaar vasthouden."

Woensdagavond zijn Halsema en wethouder Marjolein Moorman aanwezig op een bijeenkomst met ouders van leerlingen en toekomstige leerlingen van de school.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden