Raad van State: voorzichtig omgaan met 'ankerpunten'

We moeten niet te lichtvaardig omspringen met bestaande instituties, constitutionele zeden, publieke omgangsvormen en staatsrechtelijke regels. Dat is juist in zo'n onrustige tijd als nu riskant. Dat bepleit de Raad van State vandaag bij de presentatie van het jaarverslag.

Zicht op het Binnenhof en de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag 2011. Beeld EPA
Zicht op het Binnenhof en de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag 2011.Beeld EPA

De stabiliserende rol van instituties (zoals de Raad van State) en genoemde regels en afspraken wordt belangrijker naarmate de maatschappelijke veranderingen sneller gaan en minder voorspelbaar zijn, aldus de raad. Natuurlijk moeten ze ook van tijd tot tijd worden aangepast, maar dat is pas wenselijk als de maatschappelijke veranderingen zich rustig ontwikkelen.

Houvast
'De discussie voeren wanneer maatschappelijke veranderingen zich in een stroomversnelling bevinden, betekent dat men ankerpunten wegneemt op een moment dat houvast juist nodig is', waarschuwt de raad. 'Dan wordt alles voorwerp van politieke krachtmeting. Daar is de samenleving niet mee gediend.'

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft over 2011 meer dan 14.500 juridische procedures afgehandeld en 510 adviezen over plannen van het kabinet uitgebracht. 2011 was het laatste jaar onder vicepresident Herman Tjeenk Willink. Hij is opgevolgd door oud-minister Piet Hein Donner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden