Raad van State: Orka mocht van Harderwijk naar Tenerife

De toestemming die het Dolfinarium in Harderwijk in 2011 kreeg om orka Morgan naar Tenerife over te brengen, was terecht. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. De toenmalige staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) had groen licht gegeven om de orka te verhuizen naar een groter bassin in het Loro Parque, maar Stichting Dolphinmotion en Stichting Sea First wilden dat Morgan werd teruggezet in de natuur.

Orka Morgan, hier in haar verblijf in Dolfinarium Harderwijk in september 2011. Beeld anp
Orka Morgan, hier in haar verblijf in Dolfinarium Harderwijk in september 2011.Beeld anp

De toestemming voor de verhuizing was juist, aldus de Raad van State, omdat 'niet kan worden gezegd dat er een voldoende realistisch, bevredigend alternatief bestond'. Morgan werd in juni 2010 ernstig verzwakt gevonden in de Waddenzee. Toen pogingen om haar terug naar zee te brengen mislukten, werd ze naar het Dolfinarium gebracht om te herstellen. Het bassin was daar echter te klein.

'Geen bevredigende oplossing'
De stichtingen stelden voor het dier uit te zetten in het wild via het Morgan Release Plan. Dat was echter geen 'bevredigende oplossing', concludeert de raad. De familie van Morgan is namelijk nooit getraceerd en het was onzeker of het jonge dier voldoende voedsel zou kunnen vinden.

De stichtingen betwijfelen of Morgan tegenwoordig goed wordt behandeld op Tenerife. Daar gaat deze procedure echter niet over, aldus de raad. Dit oordeel richt zich alleen op de toestemming van de staatssecretaris destijds.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden