Raad van State: AOW-leeftijd moet sneller omhoog

De Raad van State heeft kritiek op het wetsvoorstel van het kabinet voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens de Raad, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, gaat de AOW-leeftijd te langzaam omhoog en zijn er vragen over de verdeling van de lusten en lasten tussen jongeren en ouderen.

ANP/Redactie
Minister Kamp. Beeld ANP
Minister Kamp.Beeld ANP

Bovendien staat de voorgestelde verhoging van de uitkering tot 2028 op gespannen voet met de overheidsfinanciën en is daarmee een schijnzekerheid.

Volgens de Raad doet 'het gekozen tijdpad geen recht aan de urgentie van het probleem waarvoor het wetsvoorstel een oplossing poogt te bieden'. De plannen roepen 'spanning op met betrekking tot een evenwichtige verdeling van lusten en lasten tussen jongeren en ouderen'.

Het hardst is de Raad over de plannen voor het 'flankerend beleid', dat er voor moet zorgen dat mensen die toch eerder stoppen met werken, er niet te veel op achteruit gaan. Dat ondergraaft volgens het advies de belangrijkste reden voor het indienen van het wetsvoorstel 'te weten het verhogen van de AOW-leeftijd in verband met de vergrijzing'.

'Bovendien is dit element van het voorstel moeilijk te rijmen met het belang van een robuust, voorspelbaar en eenvoudig uit te voeren AOW-stelsel en met het doel een duidelijke en herkenbare basisuitkering te garanderen waarop private partijen desgewenst aanvullingen kunnen aanbrengen.'

De Raad heeft ook positieve woorden; dit voorstel bevat een aantal belangrijke verbetering ten opzichte van eerdere voorstellen op dit terrein.

Het advies van de Raad werd woensdag openbaar met de indiening door minister Henk Kamp van Sociale Zaken van zijn wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. In het voorstel gaat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog naar 66 jaar en wordt hij daarna gekoppeld aan de levensverwachting. Dat betekent waarschijnlijk een verhoging in 2025 naar 67 jaar.

Kamp
Kamp is het niet eens met de kritiek dat de AOW-verhoging te langzaam zou gaan. 'Sinds de invoering van de AOW hebben we 55 jaar achter de rug zonder stijging van de leeftijd. Wat we nu doen, is het koppelen van de AOW aan een stijgende levensverwachting en dat brengen we concreet in beeld met een verhoging naar 66 jaar in 2020 en waarschijnlijk 67 in 2025. Er wordt nu echt een grote omslag gemaakt.'

De verdeling van de lusten en lasten tussen de verschillende generaties is ook voor Kamp 'een cruciaal punt', zegt hij over de kritiek van de Raad van State. 'Daarom besteden we daar bij de uitwerking van het akkoord de grootste aandacht aan.' Kamp gaat het Centraal Planbureau erbij betrekken om de gevolgen zo evenwichtig mogelijk over de generaties te verdelen.

Dat zijn plannen onvoldoende zouden bijdragen aan het herstel van het huishoudboekje van de overheid, weerspreekt de VVD-minister. Uiteindelijk is het zo dat op de lange termijn de verhoging naar 67 jaar 4 miljard euro bijdraagt aan de verbetering van de overheidsfinanciën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden