Raad van Europa: opsluiten asielzoekers gaat in tegen mensenrechten

Het opsluiten van asielzoekers in detentiecentra door Nederland gaat in tegen de mensenrechten. Vooral het gevangenzetten van kinderen is zorgelijk en gaat voorbij aan hun kwetsbaarheid. Dat heeft Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de Raad van Europa vandaag tegen het ANP gezegd na een bezoek aan ons land en gesprekken met bewindslieden.

Asielzoekers demonstreren in Den Haag. Beeld anp
Asielzoekers demonstreren in Den Haag.Beeld anp

'Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet. Niet in een gevangenis en niet in een detentiecentrum voor migranten', aldus Muiznieks. Hij vindt dat Nederland moet stoppen met het automatisch opsluiten van asielzoekers die uit landen buiten de Europese Schengenzone komen.

De mensenrechtencommissaris is ook kritisch over de omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers, die soms zonder opvang en voedsel op straat komen te staan. 'Dit kan niet zo blijven, ze hebben geen leven', aldus Muiznieks. Hij bezocht in Den Haag een kerk met vluchtelingen uit vooral Irak en Afghanistan die in Nederland niet kunnen werken.

'Nederland hoort ervoor te zorgen dat die mensen niet in een kerk hoeven te wonen', aldus de commissaris. Volgens hem moeten de migranten worden geholpen bij het terugkeren naar hun thuisland. Als dat niet lukt, moeten ze hulp krijgen om in Nederland te leven.

Kinderpardon
Ook bij het kinderpardon plaatst hij kanttekeningen. 'Ik begrijp niet waarom van goed geïntegreerde kinderen de status in twijfel wordt getrokken.' Hij hoopt dat Nederland soepel omgaat met de regeling. Muiznieks denkt dat dit geen aanzuigende werking heeft op andere asielzoekers, omdat het aantal kinderen volgens hem vrij klein is.

Hij hoopt dat buitenlandse kritiek op het Nederlandse beleid leidt tot een discussie. Zo besloot een Duitse rechter onlangs om een Somalische asielzoeker niet terug te sturen naar Nederland, omdat hij in ons land mogelijk geen voeding en een dak boven zijn hoofd zou krijgen. 'Nederland speelt internationaal een belangrijke rol voor de mensenrechten en die stem wordt goed gehoord. Nederland moet het ook binnen de grenzen goed doen', aldus Muiznieks.

De Raad van Europa is een internationale organisatie die democratie en mensenrechten bewaakt in Europa. Nederland is een van de oprichters.

'Pijnlijke waarschuwing'
Kinderombudsman Marc Dullaert heeft vandaag gereageerd op de uitspraken van Muiznieks. Hij noemt het pijnlijk dat een Hoge Commissaris voor de Mensenrechten moet constateren dat het op sommige gebieden in Nederland niet goed gesteld is met de mensenrechten.

'Het verbaast me dat deze waarschuwing via de media naar buiten komt, nog voordat het rapport van Muiznieks af is. Het kabinet moet eigen conclusies trekken. Ik vind het vooral pijnlijk dat een officieel bezoek aan Nederland nodig is en dat de commissaris verontrustende signalen bevestigd ziet', aldus Dullaert.

Dullaert sprak eerder deze week met Muiznieks, die met een team naar Nederland is gereisd. 'Hij komt hier niet zomaar. Hij liet merken dat hij veel signalen had ontvangen. Muiznieks en zijn team waren hier om te toetsen of die signalen klopten en helaas werden ze bevestigd. Ik stond met mijn mond vol tanden toe ik hem sprak; ik kon hem ook niet uitleggen hoe het kan dat kinderen op Schiphol twee weken worden opgesloten.'

Volgens Dullaert was Muiznieks 'aangeslagen', toen hij hem sprak. De commissaris was toen net naar Schiphol geweest en had daar met Syrische vluchtelingen en kinderen gesproken die in detentiecentra waren opgesloten. 'Ik weet niet wat hij met zijn verzamelde informatie gaat doen, maar de situatie is niet goed voor het blazoen van Nederland.'

De Angolese asielzoeker Mauro kwam uiteindelijk in aanmerking voor het kinderpardon. Beeld ANP
De Angolese asielzoeker Mauro kwam uiteindelijk in aanmerking voor het kinderpardon.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden