Update

Raad van Commissarissen Ajax stapt op

De Raad van Commissarissen van Ajax is vandaag uit zichzelf opgestapt. Voorzitter Steven ten Have, Johan Cruijff, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer treden af zodra opvolgers zijn gevonden die kunnen rekenen op brede steun.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vanochtend meldde de Volkskrant al dat de commissarissen hun functie hoogstwaarschijnlijk vandaag zouden gaan neerleggen. Cruijff lag in conflict met de overige vier commissarissen, die buiten hem om Louis van Gaal benaderden voor de functie van algemeen directeur. Samen met een groep jeugdtrainers spande Cruijff een kort geding aan om de benoeming van Van Gaal en directeur Martin Sturkenboom te voorkomen. Het gerechtshof oordeelde dinsdag in hoger beroep dat de beoogde aanstellingen niet rechtsgeldig waren.

Advocaat Peter Wakkie voerde de afgelopen dagen overleg met Ten Have, Olfers, Davids en Römer. Hij hield de optie open om een nieuwe vergadering te plannen van de rvc en de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom opnieuw te doen, maar dan op de juiste manier. De vier commissarissen zien daar nu vanaf en kiezen ervoor om niet te wachten tot de aandeelhoudersvergadering van morgen, waar de rvc naar alle waarschijnlijkheid was weggestemd. Die aandeelhoudersvergadering van Ajax gaat nu niet door.

Cruijff vormde nooit een gelukkig huwelijk met zijn vier medecommissarissen. Hij kwam vorig jaar op 25 juli al niet naar de ArenA voor de officiële benoeming van de RvC. De beroemde nummer 14 nam het zijn nieuwe collega's kwalijk dat zij niet akkoord gingen met de komst van Tscheu La Ling als nieuwe algemeen directeur.

Hij botste vervolgens met zijn vier collega's over de voorgenomen benoeming van Marco van Basten. Een speciaal in het leven geroepen verzoeningscommissie kon met pensioen toen Ten Have, Olfers, Römer en Davids besloten Van Gaal achter de rug om van Cruijff te benoemen als toekomstig directeur.

Johan Cruijff. Beeld ANP
Johan Cruijff.Beeld ANP
Steven ten Have en Marjan Olfers. Beeld anp
Steven ten Have en Marjan Olfers.Beeld anp
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden